Darba grupa atbalsta 3,3 miljonu eiro novirzīšanu psihoemocionālā atbalsta pasākumiem (4)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto.
Ilustratīvs foto. Foto: fizkes, Shutterstock

Finanšu ministra Jāņa Reira (JV) vadītā grupa uzņēmējdarbības un nodarbināto atbalstam atbalstīja Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) priekšlikumu novirzīt 3,3 miljonus eiro psihoemocionālā atbalsta pasākumiem.

IZM informēja, ka Covid-19 pandēmija un valstī noteiktie drošības pasākumi saslimstības ierobežošanai, kā fiziskā distancēšanās, stingri pulcēšanas ierobežojumi, attālinātais skolēnu mācību un vecāku darba process, ir atstājuši ietekmi uz bērnu un ģimenes emocionālo labsajūtu, mentālo veselību, skolēnu mācību rezultātiem, kā arī radījuši lielu slodzi daudziem vecākiem, kuri apvienojuši darbu ar bērnu pieskatīšanu. 

Savukārt pedagogiem un izglītības iestāžu vadītājiem nācies ilgstoši pielāgoties noteiktajiem ierobežojumiem, mainot ikdienas ritmu un ieradumus un meklējot optimālus risinājumus, lai pielāgotos mācību procesa nodrošināšanai pastāvošo ierobežojumu ietvaros, kā arī atbalsta organizēšanā un sniegšanā izglītojamiem.

Marta beigās Latvijā vidējais attālināto mācību ilgums sākumskolās bija 1,75 mēneši, 5.-6.klasēm - 3,25 mēneši, 7.-12.klasēm - pieci mēneši. Arī profesionālās izglītības audzēkņu iespējas pilnvērtīgi piedalīties izglītības procesā bijušas ilgstoši ierobežotas, savukārt augstāko izglītību iegūstošie studenti lielākoties varējuši piedalīties tikai attālinātā mācību procesā.

Lai mazinātu pandēmijas ilgtermiņa sekas un potenciālā kaitējuma pārnesi uz nākamo paaudzi, IZM aicina pārliecināties, lai pandēmijas mazināšanai izmantotie ierobežojumi nerada papildu stresu un, cik vien iespējams, būtu papildināti ar atbilstošiem atbalsta pasākumiem stresa mazināšanai. "Būtiski sniegt atbalstu īpaši ģimenēm ar bērniem, neatkarīgi no bērnu skaita, lai mazinātu pandēmijas ilgtermiņa psiholoģisko ietekmi uz nākamo paaudzi," pauda IZM.

IZM piedāvā īstenot trīs psihoemocionālā atbalsta pasākumus - bērnu un jauniešu vasaras nometņu organizēšanai novirzot divus miljonus eiro, supervīzijām pedagogiem novirzot 874 952 eiro un mentālās veselības veicināšanas pasākumiem skolā - 450 000 eiro.

Gala lēmums par finansējuma novirzīšanu būs jāpieņem Ministru kabinetam

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu