Čehijas valdība ierobežos Krievijas vēstniecības darbinieku skaitu (7)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Prāga, Čehija. Ilustratīvs foto.
Prāga, Čehija. Ilustratīvs foto. Foto: Shutterstock

Čehijas valdība ceturtdien paziņojusi, ka Krievijas vēstniecības darbinieku skaitam turpmāk būs jāatbilst Čehijas vēstniecības darbinieku skaitam Maskavā.

Čehija devusi Krievijai laiku līdz maija beigām, lai samazinātu vēstniecības darbinieku skaitu.

Čehijas vēstniecībā Maskavā pašreiz strādā 24 darbinieki, bet Krievijas vēstniecībā Prāgā strādā 94 cilvēki.

Jau ziņots, ka Čehija sestdien izraidīja 18 Krievijas diplomātus, kas, kā konstatējis Čehijas izlūkdienests, ir Krievijas izlūkdienestu slepenie aģenti. Atbildot uz to, Krievija izraidīja 20 Čehijas vēstniecības darbiniekus.

Prāga paziņoja, ka lēmumu par izraidīšanu Čehijas varasiestādes pieņēmušas, nonākot pie slēdziena, ka Krievijas izlūkdienesti ir saistīti ar sprādzienu munīcijas noliktavā Čehijā 2014.gadā.

"Saskaņā ar Vīnes konvencijas (par diplomātiskajām attiecībām) 11.pantu mēs ierobežosim Krievijas vēstniecības darbinieku skaitu Prāgā līdz skaitam, kāds ir mūsu vēstniecībā Maskavā," pavēstīja Čehijas ārlietu ministrs Jakubs Kulhāneks.

Viņš trešdien izvirzīja ultimātu Maskavai, pieprasot atļaut 20 izraidītajiem čehu diplomātiem atgriezties darbā līdz ceturtdienas pusdienlaikam, uzsverot, ka diplomāti nav izdarījuši neko sliktu.

"Krievijas reakcija bija pilnīgi neproporcionāla, diplomāti neizdarīja neko nepareizu," sacīja Kulhāneks.

1961.gadā pieņemtā Vīnes konvencija paredz, ka gadījumā, ja abas valstis nav vienojušās par vēstniecību darbinieku skaitu, viena valsts var noteikt otrai tādu skaitu, kādu uzskata par saprātīgu un normālu.

Kulhāneks sacīja, ka Prāga ir gatava nākotnē ar Krieviju apspriest šī jautājuma noregulējumu.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu