Lielbritānijas parlaments aicina valdību Sjiņdzjanā notiekošo atzīt par genocīdu (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Uiguri protestē pie Ķīnas konsulāta Stambulā
Uiguri protestē pie Ķīnas konsulāta Stambulā Foto: AFP / Scanpix

Lielbritānijas parlaments trešdien aicinājis valdību rīkoties, lai pārtrauktu Ķīnas īstenoto genocīdu pret uiguriem Sjiņdzjanā.

Taču Lielbritānijas premjerministra Borisa Džonsona valdība atturas  Siņdzjanā notiekošos cilvēktiesību pārkāpumus atzīt par genocīdu. Ministri norādīja, ka jautājums, vai to pasludināt par genocīdu, ir tiesas ziņā.

Lielbritānijas valdība ir piemērojusi sankcijas vairākām Ķīnas amatpersonām un pieņēmusi noteikumus ar mērķi ierobežot Siņdzjanā ražoto preču importu, taču vairums deputātu vēlas plašāku rīcību.

Pēdējo gadu laikā tūkstošiem uiguru snieguši liecības par ieslodzīšanu internēšanas nometnēs, ko eksperti vērtē kā minoritāšu piespiedu asimilācijas kampaņu. Cilvēktiesību aizstāvji norāda, ka Sjiņdzjanas iedzīvotāji tiek nodarbināti piespiedu darbā, bet sievietes pakļautas piespiedu sterilizācijai.

Savukārt Ķīnas valdība apgalvo, ka nometnes, kurās kopš 2017.gada pabijuši vairāk nekā miljons cilvēku, esot "profesionālās apmācības centri" un to mērķis ir izskaust ekstrēmismu un terorismu.

Lielbritānijas deputāti atbalstīja konservatīvo likumdevējas Nusratas Gani ierosinājumu atzīt Sjiņdzjanā notiekošo par genocīdu, un aicināja valdību izmantot starptautiskās tiesības, lai pieliktu tam punktu.

Taču likumdevēju atbalsts šim ierosinājumam nav saistošs valdībai, kas var brīvi izlemt, ko darīt tālāk.

Daļa deputātu bažījas, ka Lielbritānija var sabojāt attiecības ar sabiedrotājiem Ķīnas jautājumā, sevišķi pēc ASV prezidenta Džo Baidena atbalsta viedoklim, ka Ķīna pastrādājusi genocīdu Sjiņdzjanā.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu