Pretīgā pētījumā parādīts, kas notiek gaisā, kad tualetes podā nolaiž ūdeni (19)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Tualetes pods
Tualetes pods Foto: Unsplash

Jaunā pētījumā parādīts lielais daudzums sīku pilienu, kas paceļas gaisā, kad tiek nolaists ūdens tualetes podā. Ir liela iespēja, ka šie pilieni var sev līdzi nest dažādas bīstamas baktērijas un slimības.

Mēs zinām, ka patogēni mīt stāvošā ūdenī, urīnā, izkārnījumos un vēmekļos, kas viss ir sastopams publiskajās tualetēs. Ar datormodeļiem iepriekš ir parādīts, ka ūdens nolaišana podā var pilienus nogādāt pat vairāk nekā metru lielā augstumā, vēstīts izdevumā "Science Alert".

Šajos pilienos var slēpties dažādas riebeklības, to skaitā Ebolas vīruss, norovīruss vai pat Covid-19, rakstīts jaunā pētījumā, kurā tika pārbaudīts, kā izplatās gaisa pilieni publiskajās tualetēs pēc ūdens nolaišanas podā. 

Pētnieku komanda “daļiņu skaitītājus” publiskajā tualetē izvietoja dažādos augstumos blakus tualetes podam un pisuāram. Gaisa pilienu līmenis apkārtējā telpā tika izmērīts pirms un pēc eksperimenta. 

EKSPERIMENTA VIDEO:

“Pēc aptuveni trīs stundu ilga testa, kurā vairāk nekā 100 reižu tika nolaists ūdens, mēs atklājām, ka ar katru ūdens nolaišanu apkārtējā telpā ievērojami palielinājās gaisa pilienu daudzums,” komentēja pētnieks Sidharta Verma. 

Eksperimentu laikā gaisa pilieni pacēlās līdz 109 cm virs tualetes poda 69 cm virs pisuāra. Gaisā šie pilieni palika līdz pat 20 sekundēm ilgi. Tas viss atbilst arī iepriekšējos pētījumos novērotajam. 

To, cik liels daudzums pilienu nonāca gaisā pēc ūdens nolaišanas tualetes podā, ietekmēja vairāki faktori, piemēram, tualetes poda dizains un ūdens tecēšanas spēks. Tualetes poda vāka aizvēršana var palīdzēt, tomēr liela daļa pilienu tāpat nokļūst gaisā pa spraugām. 

“Gan tualetes pods, gan pisuārs radīja lielu daudzumu gaisa pilienu, kas ir mazāki par trīs mikrometriem. Tas nes potenciālu inficēšanās risku, ja šie pilieni satur mikroorganismus. To sīkā izmēra dēļ šie pilieni arī var gaisā palikt ilgāk,” skaidroja Verna. 

Koronavīrusa pandēmijas ērā tas viss ir īpaši bīstami. Publiskās tualetes parasti ir mazas, slikti ventilētas un bieži pilnas ar cilvēkiem. Tā ir kombinācija, kas, kā mēs zinām, var palīdzēt izplatīties SARS-CoV-2 vīrusam. Palīdzēt šeit noteikti varētu ventilācijas uzlabošana publiskajās tualetēs. 

Jebkurā gadījumā publiskās tualetes apmeklējuma laikā būtu pēc iespējas ātrāk no tās izkļūt, kad podā nolaists ūdens. Tiesa, diez vai kāds labprātīgi gribētu uzkavēties tādā vietā pārāk ilgi. 

Pētījums publicēts zinātniskajā žurnālā “Physics of Fluids”.

Komentāri (19)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu