Latvija izraidīs Krievijas diplomātu Ušakovu (45)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.
Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs. Foto: Edijs Pālens/LETA

Solidarizētjoties ar Čehiju Latvija ir nolēmusi izraidīt Krievijas diplomātu, tā šodien savā Twitter kontā paziņoja Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.

Latvijas Televīzija ziņo, ka izraidītais ir militārais atašejs Ruslans Ušakovs.

Iepriekš Ruslana Ušakova vārds Latvijas medijos izskanēja aprīļa sākuma, kad ziņots par Ārlietu ministrijas izteikto protestu saistībā ar Krievijas diplomāta rīcību marta beigās, pārkāpjot Covid-19 ierobežojumus un sarīkojot ballīti.

Atsaucoties uz to, ka Krievija ir pārkāpusi Vīnes konvenciju, Latvijā šodien tika nolemts izraidīt Krievijas diplomātu, tādējādi izrādot solidaritāti ar Čehiju.

Kā liecina paziņojums ĀM mājaslapā, šodien lēmums ir paziņots Krievijas Federācijas vēstniecības pilnvarotajam lietvedim Latvijā Vadimam Vasiļjevam.

Ministra lēmums ir pieņemts, solidarizējoties ar Čehijas Republikas valdību saistībā ar Krievijas izlūkdienestu nelegālajām aktivitātēm Čehijas Republikā, kā arī izvērtējot Krievijas vēstniecības diplomāta darbību un konstatētos pārkāpumus Latvijā. Lēmums ir balstīts arī savstarpējās konsultācijās ar ES un NATO sabiedrotajiem un atbildīgo Latvijas institūciju sniegtajā informācijā.

"Latvija ir ieinteresēta veidot attiecības ar Krieviju, balstoties savstarpējā cieņā, starptautiskajās tiesībās un Vīnes Konvencijā par diplomātiskajiem sakariem noteiktajos principos. Krievijas rīcība jau ilgstoši liecina par sistēmiskiem šādu principu pārkāpumiem un drošības situācijas pasliktināšanu," uzsvēra ministrijā. 

Izraidītā diplomāta vārdu Ārlietu ministrija neatklāj.

Jau ziņots, ka Čehijā tika veikta izmeklēšana saistībā ar aizdomām par Krievijas izlūkdienestu saistītību ar sprādzienu Čehijas munīcijas noliktavā. 

Komentāri (45)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu