Jūras ērgļu ligzdā nosaluši abi mazuļi (19)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānšāviņš no Latvijas Dabas fonda tiešsaistes video

Jūras ērgļu ligzdā Durbē pirmdien noticis traģisks pavērsiens - abi tajā izšķīlušies ērglēni nosaluši un ērgliene Milda tos apēdusi. 

Ornitologs Jānis Ķuze atzīst, ka šāds iznākums diemžēl nav pārsteigums - tas bija sagaidāms, jo tēviņš uz ligzdu nenesa barību: " Šajā laikā ligzdā vajadzēja būt barības pārpilnībai. Normāli ligzda ir nokrāmēta ar zivīm, kad mazuļi ir izšķīlušies. Parasti tēviņš piegādā barību ik pēc pāris stundām, putni nespēj to tik ātri apēst, tāpēc iekrāmē sanestās zivis ligzdas materālā, liek zarus pa virsu un nes atkal jaunas zivis, bet

šeit mēs redzam, ka barības nepietika ne tikai cāļiem, bet arī pašiem putniem - tika apēstas visas paliekas." 

Tā kā barības nešana bija fragmentāra un nepietiekama, mainījās arī Mildas uzvedība un viņa atstāja ligzdu un mazuļus. 

Ķuze skaidro, ka nelaimīgais iznākums drīzāk saistīts nevis ar grūtībām atrast barību apkaimē, bet ar jauno tēviņu - acīmredzot šajā situācijā ērglim nav tik izteikts instinkts, kas liktu rūpēties par svešiem mazuļiem. Tas, ka viņš pāris reizes atnesa barību, bija liels pārsteigums, tomēr viņš nedarīja to tik intensīvi, kā ligzdas saimniekam tas būtu jādara. 

Pēc ornitologa domām, iespējams, šā ērgļa mērķis nav audzināt svešus cāļus, bet gan aizņemt teritoriju un potenciāli padarīt to par savu nākotnes ligzdošanas vietu. 

Tas, ka ērgliene Milda mirušos mazuļus sākusi plucināt, dabā nav nekas neparasts, piebilst Ķuze. "Kad bija skaidrs, ka cāļi ir nosaluši, bija saprotams, ka māte tos apēdīs, jo tad tie no mazuļiem pārvēršas par barību." 

Lai gan Milda turpina uzturēties ligzdā un sildīt vēl neizšķīlušos trešo olu, Ķuze norāda, ka šī perēšana drīzāk notiek inerces dēļ, jo Milda šai ligzdošanas sezonai sāka gatavoties jau pērnā gada nogalē, nesot zarus uz ligzdu un to pušķojot. Šis process nav tik viegli apraujams, un ir maz ticams, ka ola izšķilsies, - drīzāk to izēdīs kraukļi.  

Taujāts par Mildas un viņas ligzdas turpmāko nākotni, ornitologs norādīja, ka putna piesaiste tukšai ligzdai nav tik stipra kā tad, ja tajā ir mazuļi. Iespējams, Milda šo mitekli izmantos kā ēdamgaldu un naktsmītni, tomēr viņa tajā neuzturēsies tik bieži. Ķuze arī pieļāva, ka nākamajā sezonā šajā vietā varētu ligzdot citi putni, taču viņš uzsvēra, ka

svarīgākais, ka Milda joprojām ir dzīva un varēs ligzdot arī nākamajās sezonās.

Kā ziņots, notikumi jūras ērgļu ligzdā Durbē šosezon bijuši dramatisku pavērsienu pilni. Pāris nedēļas pēc tam, kad Milda izdēja trīs olas, pazuda viņas partneris Raimis. Milda vēl nedēļu turpināja neatlaidīgi perēt, ne mirkli nepametot ligzdu, taču pēc nedēļu ilgas badošanās bija spiesta pamest ligzdu, lai dotos barības meklējumos. Ērgliene olas bija pametusi vairāk nekā sešas stundas, raisot bažas, vai tās vēl būs dzīvotspējīgas. 

Vēlāk Mildai "piesities" jauns partneris, kuru ligzdas vērotāji nodēvējuši par Čipu. Viņš iesaistījās olu perēšanā, tomēr barību uz ligzdu nenesa. Vērotājiem par lielu pārsteigumu, aizvadītās nedēļas laikā no olām ar dažu dienu starpību izšķīlās divi mazuļi, tomēr "patēvs" ar barības piegādi jaunajai ģimenei neaizrāvās.

Kā vēstīts, jūras ērgļu mītne Kurzemē, Durbes novadā ir pati populārākā tiešraide. Tā atrodas vecas egles galotnē apmēram deviņstāvu mājas augstumā. Šī ligzda ir tiešraižu veterāne - vērojama jau kopš 2015.gada. Jūras ērglim Durbertai, kas izšķīlās 2015.gadā, pat veltīta Imanta Bunkša sarakstīta grāmata "Brīnumola".

Komentāri (19)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu