Melnā tirgus skābeklis un smagi slimnieki mājās: Indijas veselības aprūpes sistēma sabrūk Covid-19 priekšā (5)

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Anupam Nath / AP

Vairumā Deli slimnīcu vairs nav brīvu gultu, tāpēc daudziem Covid-19 pacientiem nākas ārstēties mājās. Tas nozīmē, ka skābekļa balonus, koncentratorus un citas preces nākas meklēt melnajā tirgū par uzpūstām cenām, vēsta raidorganizācija BBC.

Anšu Prija svētdienu aizvadīja, meklējot skābekļa balonu savam ar Covid-19 slimajam vīratēvam, kamēr viņa veselības stāvoklis aizvien pasliktinājās. Viņa nespēja atrast brīvu vietu slimnīcā ne Deli, nedz arī tās piepilsētā Noidā. Veikalos skābekļa balonu nebija, tādēļ to nācās meklēt melnajā tirgū. Cena bija augsta - 50 000 rūpiju (553 eiro). Skābekļa balona parastā cena ir 6000 rūpijas (66 eiro).

Foto: SAJJAD HUSSAIN / AFP

Grūtības elpot ir arī Anšu sievasmātei. Ģimene nevar atļauties par melnā tirgus cenām iegādāties vēl vienu skābekļa balonu.

Raidorganizācija BBC sazinājās ar vairākiem skābekļa balonu tirgotājiem un pārliecinājās, ka vairums prasa vismaz desmitkārtīgu cenu.

Anšu nav vienīgā, kura nonākusi šādās grūtībās. Daudzās lielajās pilsētās - Deli, Noidā, Laknavā, Allahābādā un Indaurā - slimnīcās nav brīvu vietu, un ģimenēm par slimniekiem jāspēj parūpēties mājas apstākļos.

Īpaši smaga situācija ir Deli, kur nav brīvu gultu intensīvās aprūpes nodaļā. Ģimenes, kuras to var atļauties, algo medmāsas un attālināti konsultējas ar ārstiem, cerot, ka tuvinieki slimību uzveiks.

Indijā jau vairākas dienas jauno koronavīrusa gadījumu skaits pārsniedz 300 000. Pirmdien izziņotie dati par aizvadīto diennakti - 352 991 jauni saslimšanas gadījumi, kā arī 2812 nāves gadījumi.

Foto: Altaf Qadri / AP
Foto: Anupam Nath / AP

Straujais inficēšanās gadījumu pieaugums daudzās pilsētās ir pārslogojis veselības aprūpes sistēmu, tāpēc tā vairs nespēj parūpēties par visiem slimniekiem, kam nepieciešama palīdzība. Ir grūtības veikt, piemēram, asins analīzes vai datortomogrāfijas uzņēmumus. Laboratorijas ir pārslogotas, tāpēc rezultātus nākas gaidīt vairākas dienas - tas nozīmē, ka ārsti nespēj laicīgi izsekot izmaiņām pacienta veselības stāvoklī.

Mediķi norāda, ka izmeklējumu un Covid-19 testu rezultātu kavēšanās apdraud pacientus. Bez pozitīva Covid-19 testa uz vietu slimnīcā ir mazas cerības, pat izteiktu simptomu gadījumā.

Foto: NARINDER NANU / AFP

Deli vairāki pacienti ir miruši tāpēc, ka slimnīcās nepietiek skābekļa balonu. Dažas slimnīcas katru dienu publicē brīdinājumus, ka skābekļa krājumu pietiek tikai dažām stundām, un tad valdība steigšus sagādā papildu balonus - ar tiem parasti pietiek aptuveni vienai dienai.

Deli strādājošs ārsts raidorganizācijai BBC apstiprināja, ka slimnīcās valdot "reālas bailes par to, ka varētu notikt milzīga traģēdija".

Anudžs Tivari nolīdzis medmāsu, kura palīdz mājās aprūpēt viņa brāli, kuram vairākās slimnīcās neatradās vieta. Viņš par iespaidīgu summu iegādājās skābekļa koncentratoru. Ārsts viņam ieteica sameklēt pret ebolu izstrādātās zāles remdesiviru. Indijā autorizēta šā medikamenta ārkārtas izmantošana, taču par tā efektivitāti joprojām ir diskusijas.

Nespējot atrast remdesiviru aptiekās, Tivari to iegādājās melnajā tirgū. Viņa brāļa stāvoklis ir smags, un drīzumā varētu nākties cīnīties par vietu slimnīcā, lai tur varētu uzsākt ārstēšanu ar remdesiviru.

"Gultu nav. Ko man darīt? Es viņu nevaru aizvest nekur citur, jo esmu jau iztērējis tik daudz naudas, ka man tās vairs nav daudz," norāda Tivari.

"Izmisīgā cīņa, glābjot Covid-19 pacientus, ir pārmetusies no slimnīcām uz mājām," viņš konstatē.

Tas ir grūts uzdevums, jo "mums nav iespēju brīvi tikt pie skābekļa".

BBC uzrunātie melnā tirgus dīleri norāda, ka pieejamais remdesivira daudzums ir ļoti neliels, tāpēc tiek prasīta augsta cena. Indijā remdesiviru atļauts ražot septiņiem uzņēmumiem, kuriem uzdots kāpināt ražošanas tempu.

Epidemiologs Lalits Kants uzskata, ka šāds lēmums tika pieņemts pārāk vēlu un valdībai vajadzēja būt labāk sagatavotai vīrusa otrajam vilnim. "Taču kaut kādā veidā medikaments ir pieejams melnajā tirgū. Tas nozīmē, ka piegāžu sistēmā jābūt kādam "caurumam", ko uzraugošajām iestādēm nav izdevies aizlāpīt," viņš norāda. "Mēs neko neesam mācījušies no pirmā viļņa."

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu