Valsts policija: Iespējams, Tukumā noziedzīgs nodarījums nav noticis (83)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Lita Krone / LETA

Saistībā ar traģēdiju Tukumā, kur smagus apdegumus guvuši divi vīrieši, Valsts policija sākusi "aktīvu, objektīvu un rūpīgu" izmeklēšanu, pārbaudot visas iespējamās versijas par notikušo. Komentāros par notikušo policija ir skopa un ir nozīmētas vairākas ekspertīzes, taču pirmdienas vakarā paziņojumā medijiem likumsargi pavēstījuši, ka izmeklēšanā ir iegūti fakti tam, ka, "iespējams, arī nav noticis noziedzīgs nodarījums". 

Paziņojumā medijiem policija raksta, ka "sabiedrībai neesot pamata uztraukumam, ka šis noziedzīgais nodarījums ir saistīts ar neiecietības izteikšanu".

"Ir saprotama sabiedrības interese un vēlme nekavējoties uzzināt traģiskā notikuma motīvus un apstākļus. Valsts policija aicina sabiedrību uzticēties izmeklēšanai, kas jau no pirmās dienas notiek ciešā prokuratūras uzraudzībā," uzsver policijā.

Lai noskaidrotu notikušā apstākļus, sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 13. nodaļas par noziedzīgu nodarījumu pret personas veselību. Kā TVNET informēja policijā, šobrīd kriminālprocesu izmeklēšanā pārņēmusi Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas biroja Sevišķi smagu un sērijveida noziegumu apkarošanas nodaļa.

Tomēr, norisinoties izmeklēšanai, Valsts policija atturas no pārsteidzīgu secinājumu paušanas vai apstiprināšanas. Lai aizsargātu izmeklēšanas intereses un šajā kriminālprocesā iesaistīto personu sensitīvos datus un informāciju, pagaidām no plašākiem komentāriem policija atturas.

Viens no cietušajiem vīriešiem savukārt laikrakstam "Neatkarīgās Tukuma Ziņas" iepriekš sacījis, ka uzbrukumā vainojams kāds vīrietis, kurš abiem cietušajiem "uz savu iedomu pamata vai homofobisku motīvu vadīts" esot vairākkārt draudējis un pieprasījis vienā dzīvoklī dzīvojošajiem jauniešiem "aizvākties no pilsētas".

Par draudiem ticis ziņots policijai. Naktī uz 23.aprīli vienam no vīriešiem uzbrukts, viņš apliets ar degšķidrumu un aizdedzināts, stāstījis cietušais, kurš pats savukārt guvis apdegumus, cenšoties apdzēst draugu. Smagāk cietušais vīrietis ticis nogādāts Apdegumu centrā Rīgā, kur viņš ar 85% ķermeņa apdegumiem ievietots reanimācijā.

"Mēs par šiem draudiem ziņojām gan policijai, gan arī kaimiņa darbavietai, bet nekāda reakcija jau nesekoja… Bija jāsagaida, lai cilvēks tiek sakropļots vai nogalināts!?…

Un tagad, kā man telefonsarunā atklāja mamma, policija visu virzot tā, it kā draugs būtu gribējis izdarīt pašnāvību," izdevumam izteicies cietušais.

Policijas paziņojumā medijiem savukārt uzsvērts, ka "Valsts policija, reaģējot un izmeklējot noziegumus, nekad nav lūkojusi cilvēku pēc tā statusa, piederības vai jebkādām citām pazīmēm – sabiedrības un ikviena iedzīvotāja drošība ir Valsts policijas pamatinteresēs. Valsts policija kategoriski neatbalsta jebkāda veida vēršanos pret cilvēku vai kādām cilvēku grupām, balstoties uz to sociālo, rasu, nacionālās, etniskās, reliģiskās vai cita veida piederības. Ikvienam ir tiesības dzīvot drošā vidē un sabiedrībā, un ikvienam ir vienlīdzīgas tiesības saņemt palīdzību, ja tāda ir nepieciešama."

Lai kliedētu bažas saistībā ar iepriekš izskanējušo informāciju par iespējamām nepilnībām policijas reaģēšanā, kā arī atteikumu sākt kriminālprocesu par draudiem cilvēka dzīvībai vai veselībai, Valsts policijas Iekšējās kontroles birojā ir sākta dienesta pārbaude.

Kā tika ziņots iepriekš, 23. aprīlī ap pulksten 4.24 no rīta Valsts policija saņēma sākotnējo informāciju, ka Tukumā kādā no daudzdzīvokļu mājām izcēlies ugunsgrēks. Ierodoties notikuma vietā, likumsargi konstatēja, ka divi vīrieši ir guvuši apdegumus, viens no viņiem cietis ļoti smagi.

Kā  iepriekš informēja VP, "pēc naktī uz piektdienu notikušā ugunsgrēka" sākts kriminālprocess par noziedzīgu nodarījumu pret personas veselību, un pašlaik norit izmeklēšana. VP līdz šim vēl nav guvusi apstiprinājumu tam, ka Tukumā notikušais ugunsgrēks, kurā cieta divi vīrieši, būtu saistīts ar iepriekš viena cietušā iesniegto iesniegumu par viņam izteiktajiem draudiem.

Tiek izmeklētas vairākas notikuma iespējamās versijas un nozīmētas ekspertīzes.

Vienlaikus policija noraidīja izskanējušos viedokļus, ka uz cietušo personu rakstītajiem iesniegumiem par draudiem dzīvībai vai veselībai nav reaģēts un gadījumi netiktu izmeklēti. VP apliecināja, ka 2020.gadā tā saņēmusi iesniegumu par iespējamiem draudiem vienam no cietušajiem. Toreiz pieņemts lēmums nesākt kriminālprocesu.

Komentāri (83)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu