Krievijā par "Meduza" žurnālista krimināllietas falsifikāciju policistiem pieprasa līdz 16 gadu cietumsodu

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Meduza birojs Rīgā
Meduza birojs Rīgā Foto: Gints Bāliņš/TVNET

Krievijā prokurors otrdien lūdzis Maskavas pilsētas tiesu piespriest no septiņiem līdz 16 gadiem cietumā pieciem bijušajiem policistiem, kas apsūdzēti krimināllietas safabricēšanā pret neatkarīgā tīmekļa medija "Meduza" korespondentu Ivanu Golunovu, ziņu aģentūrai "Interfax" pavēstīja advokāts Aleksejs Gubkins, kas pārstāv viena apsūdzētā intereses.

Igoram Ļahovecam, kas žurnālista nelikumīgās aizturēšanas lietā ir galvenais aizdomās turamais, apsūdzības puse pieprasījusi 16 gadus ieslodzījumā. Ļahoveca bijušajiem padotajiem pieprasīti mazāki sodi.

Prokurors arī lūdzis tiesu apmierināt cietušā civilprasību piecu miljonu rubļu (55 215 eiro) apjomā, kā arī liegt tiesājamajiem strādāt valsts dienestā.

Golunovs tika aizturēts 2019.gada jūnijā Maskavā, pamatojoties uz policijas safabricētajiem pierādījumiem, kas it kā liecināja, ka viņš mēģinājis pārdot narkotisko vielu mefedronu.

Par šādu noziegumu Krievija draud desmit līdz 20 gadu cietumsods.

Golunovs uzstāja, ka ticis iegāzts, un žurnālista atbalstītāji pauda pārliecību, ka ar narkotiku lietu viņš tiek sodīts par darbu žurnālistikā.

Golunova aizturēšana izprovocēja veselu kampaņu viņa atbalstam, un neilgi pēc tam viņš tika atbrīvots un pret viņu izvirzītās apsūdzības tika atceltas.

Pieci policisti, kas piedalījās Golunova aizturēšanā, paši tika apcietināti 2020.gada janvārī.

Izmeklētāji vīriešus apsūdzēja liecību vākšanas operācijas rezultātu falsifikācijā, kā arī narkotiku nelegālā iegādē, glabāšanā un pārvadāšanā.

Noslēguma argumentu izklāsts noticis slēgtā sēdē, sacīja Golunova advokāts Sergejs Badamšins.

Nākamā tiesas sēde notiks ceturtdien.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins, pie varas atrodoties divas desmitgades, apklusinājis vairumu kritiķu, un nedaudzie vēl palikušie neatkarīgie mediji sūrojas, ka pakļauti pieaugošam spiedienam.

Krievijas Tieslietu ministrija piektdien "Meduza" atzina par "ārvalstu aģentu".

Medijam draud lieli naudassodi, ja tas neatklās finansējuma avotus un neapzīmēs visas publikācijas ar atbilstošu marķējumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu