Zinātnieki brīdina, ka mēs izmantojam 173% no Zemes kopējās biokapacitātes (13)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Derīgo izrakteņu ieguve.
Derīgo izrakteņu ieguve. Foto: Unsplash

Cilvēki visā pasaulē patērē daudz vairāk dabas resursu, nekā mūsu planēta varētu mums turpināt sniegt. Šā iemesla dēļ lielai daļai pasaules iedzīvotāju nākotnē būs jādzīvo ekoloģiskajā nabadzībā, rakstīts jaunā pētījumā. 

Kad pētnieki centās aprēķināt dabas resursu deficītu 2017. gadā, izrādījās, ka vairāk nekā 7,5 miljardu cilvēku lielā populācija tajā gadā iztērējusi 173% no Zemes kopējās biokapacitātes jeb planētas bioloģiskās produktivitātes spējas. 

Tas acīmredzami ir pamatīgs pārtēriņš un ir daļa no tendences, kas pēdējo dažu desmitu gadu laikā ir kļuvusi ļoti satraucoša. 1980. gadā, piemēram, cilvēki izmantoja tikai 119% no planētas biokapacitātes. 

Lielākie vaininieki pie šā pārtēriņa ir pasaules bagātākās nācijas, kas pieprasa aizvien augstākus dzīves standartus pat tad, ja resursi jāpērk no citām vietām. Mūsdienās teju trīs ceturtdaļas cilvēku dzīvo nācijās, kur ienākumi ir zemāki par vidējo un kur arī trūkst dabas resursu. Rezultātā šīs nācijas vienkārši nespēj sacensties ar bagātākajām nācijām. 

Ir skaidrs, ka ceļš, kuru mēs tagad ejam, nebūs pieejams. Mums nopietni jāizturas pret ekoloģiskās nabadzības samazināšanu. 

Sadalot pasaules valstis četrās kategorijās, balstoties uz valstu iekšzemes kopproduktu (IKP) uz vienu iedzīvotāju un vietējo ekoloģisko deficītu, pētnieki parādīja neilgtspējīgas tendences cilvēces pieprasījumā pēc resursiem. 

Ja mēs nesāksim meklēt veidus, kā izvairīties no ekoloģiskās nabadzības, daba var nespēt atkopties. Tādējādi nākotnes paaudzēm dzīve varētu būt drūma. Būtu jārīkojas tagad, jāsaglabā un jāatjauno daba, jāierobežo fosilais kurināmais, jāattīsta ilgtspējīgas metodes ražošanā utt. 

Šveice un Singapūra ir uzskatāmākās valstis, kuras ir pasargātas no resursu trūkuma, jo ir pietiekami bagātas, lai tos iegādātos no citurienes. 

Lai mēs dzīvotu pilnīgi ilgtspējīgi, mums būtu jāizmanto ne vairāk par pusi no mūsu planētas resursu kapacitātes, tomēr, ja mēs visi dzīvotu tādās valstīs kā Šveice, tad būtu nepieciešamas 3,67 planētas Zeme, lai varētu apmierināt pieprasījumu pēc resursiem. 

Bagātās valstis patērē daudz vairāk resursu, nekā ir nepieciešams. Mums būtu jāpārstāj patērēt lietas, kuras mums nav vajadzīgas, jo mūsu planētas biokapacitāte nav neizsmeļama. 

Jaunais pētījums publicēts zinātniskajā žurnālā “Nature Sustainability”.

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu