Nav normāli, ka daudzi par auto rūpējas vairāk nekā par veselību (2)

Fitnesa trenere Agnese Grauduma par to, kā vairot kustību prieku
TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock/TVNET kolāža

Rūpes par veselību ir aktuālas ne tikai tikai tad, kad jau jāmeklē ārsta palīdzība, bet visas 365 dienas gadā. Regulāra izkustēšanās ķermenim ir ļoti svarīga un vitāli nepieciešama, jo, neskatoties uz moderno laikmetu, kurā viss ir maksimāli atvieglots un automatizēts, mūsu organisms ir radīts kustībai. Cilvēks, kurš regulāri izkustas, ir enerģiskāks, dzīvespriecīgāks un produktīvāks savos ikdienas pienākumos. Izkustēšanās uzlabo gan izskatu, gan veselību un nervu sistēmu. Kā vairot kustību prieku ieilgušās mājsēdes apstākļos, iesaka fitnesa trenere Agnese Grauduma.

Motivēt sevi izkustēties patiesībā pavisam vienkārši, apgalvo Agnese Grauduma: “Maini esošo situāciju sev par labu. Tavs mīļākais sporta klubs ir ciet? Tas nozīmē, ka ir laiks kaut ko pamainīt. Ikvienas pārmaiņas nes līdzi arī iespējas apgūt ko jaunu, un, kas zina,

varbūt pēc tam, kad pamēģināsi vingrot mājās vai piemājas parkā, atklāsi, ka līdz šim esi pat pārāk daudz laika tērējis, ikdienā dodoties uz sporta klubu.

Atliek tikai uzmeklēt sev piemērotu treneri, programmu vai nodarbi un uz priekšu!”

Fiziski aktīviem mums ir jābūt katru dienu. “Tiek uzskatīts, ka pat tie cilvēki, kuri, piemēram, trīs reizes nedēļā stundu intensīvi sporto, bet pārējo laiku pavada, sēžot pie datora vai dīvānā, piekopj neaktīvu dzīvesveidu,” stāsta fitnesa trenere, norādot, ka trenēties ieteicams 2-3 reizes nedēļā, taču arī ikdienā jāizmanto katra iespēja, lai izkustētos — mājas darbos, pastaigās un citās aktivitātēs.

Laika trūkums ir visiecienītākā cilvēku atruna. Ko īsti darīt, ja nav laika?

Speciāliste iesaka katram apdomāt: kā viņš vēlas justies un izskatīties pēc pieciem, desmit, divdesmit gadiem?

Kādu paraugu vēlas rādīt saviem bērniem, kādus paradumus viņiem iemācīt ikdienā? “Cik ļoti daudz tev nozīmē tava veselība? Daudzi cilvēki par savu auto auto rūpējas ar lielāku degsmi nekā par savu veselību, un tas nav īsti normāli. Profilaktiski par savu veselību mums ir jāparūpējas pašiem, un tas nozīmē, ka jāceļ augšā pats pamatu pamats – veselīgs uzturs, svaigs gaiss un kustības. Spēja kustēties un būt aktīvam ir liela svētība. Izmanto to!” mudina fitnesa trenere.

Motivācijai viņa iesaka paturēt prātā, ka neviena krīze neilgst mūžīgi un nav uzskatāma par atrunu:

“Krīze paies, un visiem atkal būs jāiet sabiedrībā. Un ko tad? Vai tiešām gribēsi tīties bezformīgās drēbēs, lai slēptu savas nolaidības sekas?”

10 000 soļu ik dienas Agneses Graudumas ieskatā ir lielisks mērķis, ar kuru ikdienā lieliski tiek galā vairums viņas klientu. Taču viņa pauž uzskatu, ka ne visiem šis mērķis ir piemērots. “Ikdienā nostaigāto soļu skaitu var palielināt, šo aktivitāti papildinot ar izklaidējošiem elementiem. Izvēloties tīkamu muzikālo fonu vai aizraujošu podkāstu, pat nepamanīsi, kā aizzibēs laiks un nostaigātie kilometri. Labs palīgs ir arī sacensības elements —

uzinstalē kādu aplikāciju, piemēram, “Runkeeper”, kas ļaus ik dienu sacensties ar citiem “soļu vācējiem”, aizraujošo slēpņu meklēšanu “Geocaching” vai “Cilpo.lv”, lai pastaigu apvienotu ar izklaidējošu un izglītojošu uzdevumu veikšanu.”

Nevajag sevi šaustīt, ja tomēr secini, ka tev nav pa spēkam iemīlēt garas pastaigas. Izdomā veidu, kā aizstāt tās ar citām ikdienas aktivitātēm, kuras tev sniedz prieku: dejas, riteņbraukšana, eliptiskais trenažieris ar iemīļoto seriālu fonā, dārza darbi, lecamaukla un daudz kas cits!

"Esi radošs, neaprobežojies tikai ar populāriem trendiem!” iesaka fitnesa trenere, norādot, ka aktivitātes kopā ar ģimeni ir fantastisks veids, kā apvienot patīkamo ar lietderīgo. “Organizējiet pārgājienus, ģimenes ekskursijas, laivojiet, peldiet, rudenī dodieties sēņot, izziniet jaunas vietas, veiciet velo izbraucienus — katrā sezonā ir iespējams atrast piemērotu sporta veidu, kurš aizrauj visus ģimenes locekļus!”

Raksts tapis sadarbībā ar "Elvi" un "Cilpo.lv".

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu