Lietuva kļūs par Eiropas Kosmosa aģentūras asociēto dalībvalsti (1)

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto.
Ilustratīvs foto. Foto: Algimantas Barzdzius/Shutterstock.

Lietuva kļūs par Eiropas Kosmosa aģentūras (ESA) asociēto dalībvalsti, paziņojusi ekonomikas un inovāciju ministre Aušrine Armonaite, kas parakstījusi līgumu par pievienošanos aģentūrai šajā statusā.

Lietuvas un ESA līgums līdz 27.septembrim jāratificē Lietuvas Seimā, bet līdz tam Lietuvai joprojām būs ESA sadarbības valsts statuss.

"Uzņēmēji, kas īsteno projektus saskaņā ar ESA programmām, rada lielu pievienoto vērtību, un Lietuvas dalība kosmosa aģentūrā mūsu valstij ik gadu nesīs aptuveni 8,4 miljonu eiro atdevi," uzsvērts ministres paziņojumā.

Tajā norādīts, ka asociētās dalībvalsts statuss stiprinās Lietuvas zinātnes un uzņēmējdarbības konkurētspēju un dos tiešu labumu ekonomikai - lēsts, ka katrs kosmosa programmu dalībnieku tieši investētais eiro rada vismaz 3,5 eiro vērtību.

Kļūstot par asociēto dalībvalsti, Lietuva varēs veidot ESA biznesa inkubatoru, kas sniegtu ekspertu palīdzību un finansiālu atbalstu kosmosa nozares jaunuzņēmumiem.

Pašlaik 17 ESA dalībvalstīs darbojas 20 tādi centri, kas palīdzējuši nodibināt vairāk nekā 300 jaunuzņēmumu un izaudzinājuši vairāk nekā 700 uzņēmumu.

Sadarbības līgumu ar ESA Lietuva parakstīja 2010.gadā un 2015.gadā pievienojās aģentūras sadarbības valstu plānam (PECS). Lietuva piedalījusies sešos ESA konkursos, kuros finansējumu saņēmuši 40 projekti.

Igaunija kopš 2015.gada ir ESA dalībvalsts, bet Latvija ieguva asociētās dalībvalsts statusu pērn.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu