Episkā animācijā vēro, kā melnais caurums aprij zvaigzni (5)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Melnais caurums aprij zvaigzni
Melnais caurums aprij zvaigzni Foto: AP/Scanpix

Jaunā vizualizācijā Vācijas zinātnieki parādījuši, kā melnais caurums sarauj gabalos zvaigzni.

Vizualizācijā redzamais notikums ir visai reta parādība, proti, parastā galaktikā tas norisinās reizi 10 tūkstošos gadu. Melnā cauruma virzienā zvaigzne parasti sāk slīdēt kāda cita liela objekta vai zvaigznes gravitācijas ietekmes dēļ. Pēc tam šī nelaimīgā zvaigzne tiek izstiepta un sarauta gabalos procesā, kas dēvēts par “spagetifikāciju”.

Šīs iznīcības pamatā ir tā saucamais gravitācijas plūdmaiņu spēks, kas ir līdzīgs plūdmaiņām, kuras Mēness gravitācijas dēļ norisinās uz Zemes. Vispirms melnā cauruma virzienā tiek vilkti zvaigznes ārējie atmosfēriskie slāņi, kas sāk griezties ap melno caurumu līdzīgi kā ūdens ap izlietnes noteku. Tā veidojas tā saucamais akrēcijas disks.

VIZUALIZĀCIJA: MELNAIS CAURUMS APRIJ ZVAIGZNI

Pārsteidzoši ir tas, ka melnais caurums aprij tikai aptuveni 1% no zvaigznes masas. Lielākā daļa materiāla ar varenām enerģijas strūklām nonāk atpakaļ izplatījumā. Šīs strūklas reizēm mēdz izgaismot visumu, ļaujot astronomiem uz Zemes novērot šos uzplaiksnījumus un pētīt melnos caurumus, kas citās reizēs ir grūti pamanāmi.

No melnā cauruma izsviestas tiek arī sīkas elektriski neitrālas elementārdaļiņas neitrīno, sniedzot ieskatu procesos, kas norisinās melnā cauruma un zvaigznes mijiedarbībā.

Šādu notikumu vizualizācija liek mums atcerēties, cik vareni ir melnie caurumi. Tieši tāpēc labāk netuvosimies tiem. Vismaz pagaidām.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu