Kenijā atrasts Āfrikas senākais cilvēka kaps

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Kādā aizvēsturiskā alā Kenijā pētnieki atklājuši 78 tūkstošus gadu senu kapu, kurā atradās trīs gadus veca bērna atliekas.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Nature”, rakstīts, ka šis apbedījums ir senākais zināmais cilvēka kaps Āfrikā.

Aizvēsturiski cilvēku apbedījumi Āfrikā ir reta parādība. Pirms tam senākie apbedījumi tika atrasti 1941. gadā Dienvidāfrikā un bija izveidoti pirms 74 un 58 tūkstošiem gadu.

Jaunatklātajā kapā atrastās bērna atliekas pētnieki nodēvējuši par Mtoto, kas svahilu valodā nozīmē “bērns”.

Foto: AFP / Scanpix

“Pašus kaulus nav iespējams datēt, tāpēc mums bija jāizmanto nogulumi no bedres, kurā bija apglabāts bērns. Izmantojot īpašu tehniku, ir iespējams noteikt, kad kvarca un laukšpata daļiņas pēdējo reizi bija pakļautas saules gaismai,” skaidroja viens no pētījuma autoriem Alēns Kvefelleks.

Zinātnieki ir pārliecināti, ka bērns netika vienkārši iesviests bedrē un aprakts, bet gan rūpīgi apbedīts. Lai arī kapā trūkst okera vai kādu citu priekšmetu, zinātnieki domā, ka bērna apbedīšana bija sarežģīts rituāls, vēstīts vietnē "UPI".

Foto: AFP / Scanpix

Izpētot zemes slāņu izkārtojumu kapā un kaulus, zinātnieki noskaidroja, ka bērna līķis bija ietīts autā no materiāla, kas ātri vien sadalījās. Arī bērna galva balstījās uz kāda materiāla, kas viegli sadalījās.

Mtoto, visticamāk, bija saprātīgais cilvēks, Homo sapiens, bērna zobu analīzes liecina par arhaiskām tālāku Āfrikas senču rakstura iezīmēm.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu