Tagad ir skaidrs, ka Eiropai nav vajadzīgs „Sputnik V” (30)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Jau vairākus mēnešus kritiķi saka: Eiropai nav nepieciešama Krievijas vakcīna. Neraugoties uz to, tādi politiķi kā Markuss Zēders vai Manuela Švēziga vēlas to nopirkt un riskē ar politisko sašķeltību. Tagad fakti parāda, kāpēc kritiķiem bija taisnība, sestdien vēsta laikraksts „Die Welt”.

Katrs Ungārijas pilsonis, neatkarīgi no vecuma vai nodarbošanās, var reģistrēties vakcinācijai ar Krievijas vakcīnu „Sputnik V”. Daudzi cilvēki jau ir saņēmuši arī ielūgumus uz vakcinēšanos mobilā telefona īsziņas veidā, tomēr liela daļa no viņiem nemaz neizmanto šo iespēju un tieši Krievijas vakcīnas dēļ.

Saskaņā ar Ungārijas institūta „Medián” aptauju, tikai 43 procenti ungāru, kas principā vēlētos vakcinēties, piekristu „Sputnik V” izmantošanai, kamēr ASV un Eiropas Savienībā ražotajām vakcīnām priekšroku dod 84 procenti aptaujāto vakcinācijas piekritēju.

Ungārija, kas līdz šim ir vienīgā ES valsts, kurā lieto „Sputnik V”, ir uzrādījusi ievērojamu vakcinācijas aptveri. 43 procenti tās iedzīvotāju ir saņēmuši vismaz vienu vakcīnu pret koronavīrusu. Budapešta sāka vakcinēt ar „Sputnik V” ļoti agri ar ārkārtas licences palīdzību, kamēr Eiropas Zāļu aģentūra (EZA) pagaidām vēl neiesaka Krievijas vakcīnu.

Tomēr dziļi maldās tie, kuri uzskata, ka Ungārijas panākumus vakcinācijā var izskaidrot ar šo nacionālo solo gājienu. Iepazīstoties ar skaitļiem, kļūst labi redzams, ka „Sputnik V” lietošana nav galvenais iemesls vakcinācijas kampaņas ātrumam valstī. Bez mazās uzticēšanās krievu vakcīnai statistika arī rāda, ka „Sputnik V” veido tikai niecīgu daļu no Ungārijā reāli izmantotajām vakcīnām, proti, 7,2%.

To apliecina arī Eiropas Slimību profilakses un kontroles centra (ECDC) ziņojuma skaitļi marta beigās. 44,1 procentu no piegādes apjoma veido "Biontech/Pfizer" vakcīna, bet 27,3 procentus - Ķīnas kompānijas "Sinopharm" produkcija. Arī šo pēdējo Eiropas Zāļu aģentūra (EZA) līdz šim vēl nav ieteikusi. Tikko Ungārija saņēmusi vēl 200 000 „Sputnik V” devas. Tā ir pēdējā piegāde pašreizējā Ungārijas un Krievijas līguma ietvaros - un vēl pat nav zināms, vai arī šīs vakcīnas tā arī neieguls noliktavu plauktos.

Ungārija nebūt nav pozitīvs „Sputnik V” lietošanas piemērs. Tā drīzāk atgādina, ka neviena ES valsts nav atkarīga no Krievijas vakcīnām. Tāpēc, ka Ungārijā „Sputnik V” pieejamo devu daļa drīzumā vēl vairāk samazināsies.

Kvalitātes problēmas

Bez Ungārijas vēl tikai Slovākija kā Eiropas Savienības valsts ir gribējusi izmēģināt „Sputnik V” vakcīnu, taču bez panākumiem. Tā vietā tas izraisīja nopietnu valdības krīzi, kuras rezultātā premjerministrs Igors Matovičs 1. aprīlī atkāpās no amata.

Pretēji lielākās daļas viņa koalīcijas partneru gribai Matovičs bija noorganizējis 200 000 „Sputnik V” devu iegādi. Premjera valdības partneri, kuri atbalstīja Eiropas vienotību un bija pret „Sputnik” iniciatīvu, par šo pirkumu bija nepatīkami pārsteigti.

“Ir daudz norāžu, ka „Sputnik V” ir laba vakcīna. Tā nav problēma,” intervijā „Die Welt” saka politikas zinātniece Aneta Vilagi. Tomēr viņa uzskata, ka to izmanto kā ieroci, lai radītu politiskus nemierus. Vilagi piekrīt Slovākijas ārlietu ministra iepriekš paustajam, ka „Sputnik V” nepārprotami ir Krievijas hibrīdkara elements. Šis novērtējums atbilst pašreizējam Eiropas Ārējās darbības dienesta (EĀDD) ziņojumam. Tajā teikts, ka Krievija izmanto „Sputnik V”, lai sētu “neuzticēšanos” Eiropā.

Slovākijā valda liela neuzticība „Sputnik V”. Tikai piecpadsmit procenti no tiem, kuri vēlas vakcinēties, piekristu izmantot šo vakcīnu. Tas, iespējams, ir saistīts ar faktu, ka saskaņā ar Slovākijas Zāļu aģentūras datiem Krievijas martā piegādātās devas neatbilst vakcīnai, kuru ar 91,6 procentu efektivitāti aprakstīja Lielbritānijas žurnāls "The Lancet".

Slovākijas puse sūdzas, ka Krievijas ražotājs sniedz tikai nepilnīgus datus par savu produktu, un līdz pat šai dienai nevar droši pateikt, ko tieši tā saņēmusi. Maskava to noraida un vienlaikus prasa atdot tai atpakaļ vakcīnu devas. Abu valstu strīds vēl nav atrisināts.

Pastāv arī neskaidrība par to, cik lielā mērā cilvēki, kuri jau ir vakcinēti ar „Sputnik V”, vispār drīkstēs ceļot Eiropas Savienībā. Principā katrai dalībvalstij no jūnija ir jāapstiprina ES vakcinācijas sertifikāts - “Digitālā Zaļā pase”. Priekšnosacījums tai ir vakcinācija ar vakcīnu, kuru iepriekš apstiprinājusi EZA. Ja vakcīna vēl nav apstiprināta - tāpat kā „Sputnik V” gadījumā - katra dalībvalsts pati var izlemt, vai vakcinācijas sertifikāts būtu jāpiemēro tās teritorijā.

Komentāri (30)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu