Putins: "Sputņik V" vakcīna ir tikpat uzticama kā kalašņikovs (41)

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/FRANCIS R. MALASIG, Sergei GUNEYEV / SPUTNIK / AFP

Krievijas autokrātiskais prezidents Vladimirs Putins izteicies, ka Krievijā izstrādātā "Sputņik V" vakcīna esot tikpat "uzticama kā Kalašņikova automāts".

Putins ar šādu komentāru nāca klajā ceturtdien videokonferencē ar Krievijas premjerministra vietnieci Tatjanu Goļikovu. Šo pašu salīdzinājumu šogad bija izmantojis austriešu ārsts, aprakstot vakcīnas efektivitāti.

"Sputņik V" darbojas līdzīgi kā "AstraZeneca" un "Janssen" vakcīnas. "Sputņik V" vakcīnā izmantots adenovīrusa vektors. Vīruss, kas izraisa vieglu elpceļu saslimšanu, "iemāca" imūnsistēmai reaģēt uz jaunā koronavīrusa pīķa proteīniem, lai inficēšanās gadījumā pret to aizsargātu imūnsistēma.

Pagājušogad Krievijā ātri tika autorizēta "Sputņik V" izmantošana, kas Putina administrācijas kritiķos raisīja skepsi. Taču vēlāk akadēmiskajā žurnālā "The Lancet" publicētā pētījumā apstiprinājās vakcīnas augstā efektivitāte. Tomēr Brazīlija un Slovākija paudušas bažas par problēmām vakcīnas ražošanas procesā, kā rezultātā pastāv atšķirības starp piegādātajām "Sputņik V" vakcīnām un tām, uz ko balstīti klīniskie pētījumi.

"Sputņik V" vakcīnas izmantošana autorizēta vairākos desmitos valstu, taču Eiropas Zāļu aģentūra (EZA) to vēl nav apstiprinājusi. Neskatoties uz to, vairākas Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis importējušas "Sputņik V" vakcīnas.

Ceturtdien Krievijā tika autorizēta "Sputņik Light" vakcīna, kurai tiek injicēta tikai viena deva. Savukārt "Sputņik V" sastāv no divām devām.

"Sputņik Light" ļaus "īsākā laika periodā imunizēt lielāku skaitu cilvēku", norādīts preses relīzē par jauno vakcīnu.

Komentāri (41)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu