Mediķi aicina varas pārstāvjus rīkoties, lai novērstu strauju situācijas pasliktināšanos (67)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Vairākas veselības aprūpes iestādes šodien publicējušas atklātu vēstuli Saeimai un Ministru kabinetam, brīdinot par epidemioloģiskās situācijas ievērojamo pasliktināšanos, kas vērojama pēdējo nedēļu laikā. Covid-19 rādītāji pieaug visās vecuma grupās, tajā skaitā bērnu un jauniešu vidū.

Veselības ministrijas, Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC), Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD), Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS), Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas (PSKUS) un Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) speciālisti aicina iedzīvotājus būt maksimāli piesardzīgiem savās ikdienas gaitās, jo pašlaik inficēšanās ar Covid-19 līmenis vērtējams kā ļoti augsts; kā arī – “apzinoties sabiedrības nogurumu no Covid-19 un vēlmi atgriezties pie iespējami normālas ikdienas dzīves, izprast, ka pašlaik – pie nepārprotamas situācijas pasliktināšanās – nav pieļaujama drošības pasākumu mazināšana. Tas izraisītu vēl straujāku saslimstības pieaugumu, kas rezultētos gan slimnīcu pārslodzē, gan mirstības pieaugumā.”

Šā brīža saslimstības kumulatīvais 14 dienu rādītājs ievērojami pārsniedz vidējo saslimstības līmeni Eiropas Savienības valstīs (340) un atbilst pagājušā gada decembra epidemioloģiskajai situācijai, kurā tika izsludināta ārkārtējā situācija medicīnā un valdība bija spiesta ieviest striktus drošības pasākumus.

Viens no saslimstības pieauguma iemesliem, kas novērots vairākās valstīs un tagad arī Latvijā, ir B.1.1.7 parādīšanās ar augstāku izplatīšanās spēju, kad inficēta persona inficē lielāku cilvēku skaitu, nekā inficējoties ar iepriekš cirkulējošiem vīrusa celmiem. Cits svarīgs iemesls, kas veicina Covid-19, kas ir gaisa pilienu infekcija, ir sociālās distancēšanās pasākumu neievērošana, pieaugot cilvēku mobilitātei.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) direktore Liene Cipule norāda, ka mediķiem ir ļoti lielas bažas, ka var atkārtoties jau pieredzētais gada nogalē. Dienesta brigādes ik dienu nonāca situācijās, kad tuvākā slimnīca vairs nevar pieņemt pacientu, jo nav brīvu vietu. Dažkārt pacienti ar dažādām saslimšanām bija jāved pat simts un vairāk kilometru tālāk. Slimnīcas strauji pildījās, janvāra vidū tajās vienlaikus ārstējās vairāk nekā 1200 Covid-19 pacientu.

Smaga slimības norise pašlaik vērojama gados aizvien jaunākiem pacientiem, arī tādiem, kuriem nav specifisku hronisku saslimšanu. Savukārt daļai bērnu arī pēc viegli pārslimota Covid-19 ilgstoši saglabājas dažādas sūdzības.

Mediķi uzsver, ka būtībā, tieši pašlaik mēs esam pietuvojušies slieksnim, lai saglabājot un vēl pastiprinot ierobežojumus, rudenī – pēc visaptverošas vakcinācijas, varētu atgriezties normālā dzīvē. Vai arī pakļauties mānīgai atsevišķu atvieglojumu ilūzijai un atkrist atpakaļ Covid-19 pandēmijas bezdibenī.

Šis kritiens Latvijai var prasīt neskaitāmas cilvēku dzīvības un neapturamu cilvēkresursu izdegšanu medicīnā.

Komentāri (67)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu