Saeimas komisijai radušās šaubas par biznesa izpētes un analīzes rīku iepirkumiem EM

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Kaspars Ģirģens
Kaspars Ģirģens Foto: Edijs Pālens/LETA

Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijai radušās aizdomas, ka Ekonomikas ministrijas (EM) iepirkumi par biznesa izpētes un analīzes rīku ieviešanu ir nesaimnieciski, otrdien komisijas sēdē sacīja komisijas vadītājs Kaspars Ģirģens (KPV LV).

Komisijas vadītājs skaidroja, ka šaubas radījis tas, ka pērn EM no SIA "DPA" jau iegādājusies vairākus "Powersim" biznesa izpētes rīkus, taču šogad no SIA "AA projekts" iepirkumā iegādāts līdzīgas funkcionalitātes biznesa izpētes un analīzes rīks "Tableau", turklāt "AA projekts" nemaz neesot oficiālais "Tableau" rīka piegādātājs Latvijā.

EM valsts sekretārs Edmunds Valantis skaidroja, ka šādi biznesa izpētes rīki paredzēti vienotas darba vides izveidei EM resorā, un ar šiem rīkiem tiek nodrošināt jaudīgāka datu apstrāde, padziļinātāka informācijas analīze un citi ieguvumi. Valantis uzsvēra, ka ministrijas mērķis ir pakāpeniski virzīties uz biznesa izlūkošanas rīku centralizāciju, savietojot jau esošos rīkus vienā kopējā datu analīzes platformā.

EM administrācijas vadītāja Dace Gaile deputātiem skaidroja, ka "Powersim" biznesa izpētes rīka izmantošana ir ierobežota, un ar to strādā tikai EM analītiskais dienests. Savukārt plašāku datu pieejamību gan citām EM struktūrām, gan citām valsts iestādēm un sabiedrībai var nodrošināt augstākas inteliģences pakāpes biznesa izpētes rīki, piemēram, "Tableau" un "Jedox".

"Ar šiem risinājumiem vēlamies iziet uz plašāku datu pieejamību, kā arī mazāku ministrijā izmantoto biznesa inteliģences rīku skaitu," skaidroja Gaile.

Viņa norādīja, ka šī gada pavasarī EM izsludinātajā iepirkumā pieteicās divi pretendenti, kuri abi atbilda noteiktajiem kritērijiem, un ar lētāko piedāvājumu par 91 800 eiro uzvarēja "AA projekts". Gaile skaidroja, ka uzņēmuma piedāvājums atbilda visām Publisko iepirkumu likuma prasībām, jo "AA projekts" tajā piedalījās kopā ar partneri no Lietuvas, kuram ir gan pieredze, gan oficiālas tiesības piegādāt konkrētos biznesa izpētes rīkus.

Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) vadītājs Artis Lapiņš deputātiem pavēstīja, ka par konkrēto biznesa analīzes rīku iepirkumu otrs pretendents IUB nav sūdzējies, tāpēc no IUB viedokļa būtiskākais ir līguma nosacījumu izpilde no uzvarētāja puses.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu