Eiropas Padomes cilvēktiesību komisāre aicina Grieķiju izbeigt migrantu atspiešanu uz Turciju (5)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: PACIFIC PRESS/SIPA/Scanpix

Eiropas Padomes (EP) cilvēktiesību komisāre Dunja Mijatoviča aicinājusi Grieķiju izbeigt atspiest atpakaļ nelegālos imigrantus, kas mēģina iekļūt valstī no Turcijas, un ievērot cilvēktiesības saskarsmē ar bēgļiem.

Mijatoviča vēstulē, kas publicēta trešdien un adresēta Grieķijas ministriem, apgalvo, ka Grieķija vairs nevar vienkārši noraidīt pārmetumus par nelegālo imigrantu atstumšanu, jo tam gūts daudz pierādījumu.

Komisāre aicina Grieķiju pārtraukt šādu praksi un gādāt, lai visas apsūdzības par nelegālo imigrantu atstumšanu un sliktu izturēšanos pret migrantiem no drošības spēku puses tiek rūpīgi izmeklētas.

Mijatoviča norāda, ka nelegālie imigranti, ierodoties Grieķijā no Turcijas pa zemi vai jūru, tiek atraidīti, neievērojot atbilstošu procedūru, un viņi nespēj lūgt aizsardzību pret šādiem pārkāpumiem.

Mijatoviča uzsver, ka, neskatoties uz viņas biroja 2018.gada ziņojumu par apsūdzībām Grieķijai migrantu masveida atgriešanā Turcijā, šādas apsūdzības turpinājušās.

Viņa norāda, ka veids, kādos nelegālie imigranti tiek atraidīti, esot nesavienojams ar Grieķijas saistībām cilvēktiesību jomā.

Grieķija ir vairākkārt noraidījusi apsūdzības nelegālo imigrantu atgriešanā Turcijā bez nepieciešamās procedūras ievērošanas, lai gan nevalstiskās organizācijas un mediji ir savākuši pierādījumus par pretējo.

Mijatoviča savā vēstulē arī norāda uz aizturēšanas nometnēm Grieķijā, apgalvojot, ka tās ierobežo migrantu tiesībās uz brīvību un kaitē viņu garīgajai veselībai, īpaši bērnu gadījumā.

"Es aicinu Grieķijas varasiestādes pārskatīt šo centru slēgto raksturu, lai nodrošinātu, ka šīm iestādēm piemērojamais režīms aizsargā to iedzīvotāju pārvietošanās brīvību saskaņā ar attiecīgajiem Eiropas Padomes standartiem," norāda komisāre.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu