Rīgas dome vienojas veidot mūsdienīgu piemiņas vietu Latvijas pirmajam prezidentam Čakstem (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Jānis Čakste
Jānis Čakste Foto: publicitātes

Rīgas domes koalīcija šodien vienojusies par mūsdienīgas piemiņas vietas izveidi Latvijas pirmajam prezidentam Jānim Čakstem, aģentūru LETA informēja Rīgas vicemērs Edvards Smiltēns (NA/LRA).

Šodien koalīcija tikās ar Čakstes mazmeitu Kristīni un jauno pašvaldības Pieminekļu aģentūras vadītāju Gunāru Nāgelu.

Sākotnēji izskanēja doma, ka nepieciešams veidot mūsdienīgu, interaktīvu vietu kādā parkā vai skvērā, kas veiksmīgi iekļautos pilsētvidē, nevis pieminekli.

Šo darbu iecerēts pabeigt līdz 2022.gada 14.novembrim, kad apritēs 100 gadi, kopš Čaksti ievēlēja par prezidentu.

Par idejas tālāko realizāciju rūpēsies Rīgas Pieminekļu aģentūra.

LETA jau ziņoja, ka Latvijas Reģionu apvienība (LRA) rosina Rīgā izveidot pieminekli Čakstem.

Kā iepriekš informēja Smiltēns, nākamajā gadā Latvija atzīmēs divus tās demokrātijai un valstiskumam būtiskus notikumus. 1922.gada 15.februārī Satversmes sapulce pieņēma Latvijas valsts pamatlikumu - Latvijas Republikas Satversmi, liekot pamatus demokrātiskai Latvijas valstij. Tā paša gada 14.novembrī amatā stājās Latvijas pirmais Valsts prezidents Čakste.

"Jāņa Čakstes ieguldījums šajos procesos ir nepārvērtējams. Gan kā vienam no valsts dibinātājiem, gan kā Satversmes sapulces priekšsēdētājam, gan kā pirmajam Valsts prezidentam," pauda Smiltēns.

Čakste ir viens no svarīgākajiem Latvijas valstiskuma un demokrātijas simboliem, un pieminekļa izveidošana viņam apliecinātu lepnumu "par mūsu demokrātiju, rādītu sabiedrības politisko briedumu un demokrātijas stabilitāti, nostiprinātu Satversmē iekļauto vērtību pēctecību un vēsturisko atmiņu un godinātu lielo valstsvīru, uzsver LRA.

 
Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu