Dažādu ražotāju Covid-19 vakcīnu jaukšana palielina blakņu iespējamību, secināts pētījumā (8)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Atšķirīgu ražotāju Covid-19 vakcīnu izmantošana pirmajā un otrajā vakcīnas devā var izraisīt nelielas un vidējas blaknes, secināts jaunā pētījumā, kurā tika pētītas iespējas jaukt ražotāju “AstraZeneca” un “Pfizer” vakcīnas.

Pacientiem, kas vakcinējušies ar divām dažādām vakcīnas devām, var biežāk būt drebuļi, galvassāpes un muskuļu sāpes nekā gadījumā, ja abās reizēs tiktu saņemta viena ražotāja vakcīna, pētījuma rezultātus citē Lielbritānijas raidsabiedrība BBC.

Pētījuma autori uzsver, ka nopietnas blaknes vai citi draudi pacienta veselībai vakcīnu jaukšanas gadījumā nav novēroti.

Pētījums tika sākts šā gada februārī, ar mērķi noskaidrot vai dažādu ražotāju vakcīnas izmantošana pirmajā un otrajā devā var radīt ilgāku imunitāti, lielāku noturību pret jaunajiem vīrusa paveidiem, kā arī vai iespējams izmantot cita ražotāja vakcīnu, ja kaut kādu iemeslu dēļ tiek traucētas pirmajā devā saņemtās vakcīnas piegādes.

Pētījumā, kas veikts Oksfordas Universitātes zinātnieku vadībā, piedalījās 830 brīvprātīgie vecumā virs 50 gadiem.

Sākotnēji tika pētīta “AstraZeneca” un “Pfizer” vakcīnu jaukšana, tomēr aprīlī pētījums tika paplašināts, tajā iekļaujot arī ASV uzņēmumu “Novavax” un “Moderna” izstrādātās Covid-19 vakcīnas.

Detalizēti pētījuma rezultāti tiks publicēti šā gada jūnijā.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu