Revakcinācija būšot jāveic vēlākais 2022.gadā (30)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
STIKO priekšsēdētājs Tomass Mertens
STIKO priekšsēdētājs Tomass Mertens Foto: Ekrānuzņēmums no video

Saskaņā ar Vācijas Pastāvīgās vakcinācijas komisijas (STIKO) datiem valsts pilsoņiem vēlākais nākamgad būs atkārtoti jāvakcinējas pret koronavīrusu. “Vīruss mūs vairs neatstās. Tāpēc pašreizējās vakcinācijas pret Covid-19 nebūs pēdējās,” sestdien intervijā Funke mediju grupas laikrakstiem sacīja STIKO priekšsēdētājs Tomass Mertens.

„Būtībā mums jābūt gataviem tam, ka nākamajā gadā ikvienam var nākties atsvaidzināt vakcinācijas aizsardzību”, viņš piebilda.

Savukārt SPD veselības eksperts Karls Lauterbahs prognozē, ka imunitāte pēc vakcinācijas ilgs aptuveni sešus mēnešus. Tāpēc pirmā revakcinācija dažiem būs jāveic jau rudenī. Ja Vācijā izplatās mutācijas, pret kurām pašreizējās vakcīnas nav pietiekami efektīvas, iespējams, šī revakcinācija ar speciāli pielāgotām vakcīnām būs jāveic vēl agrāk.

Modificētās vakcīnas pret mutācijām jau tiek izstrādātas

„AstraZeneca” un „Johnson & Johnson” ražotās vakcīnas pietiekami labi neaizsargā pret koronavīrusa Dienvidāfrikas celmu. „Ja šis variants mūsu vidū plaši izplatās, vispirms būtu jāvakcinē mazāk aizsargātie cilvēki”.

Pēc Tomasa Mertena paustā, ražotāji apgalvo, ka viņi jau strādā pie modificētām vakcīnām, kas būtu efektīvas pret attiecīgajām pašlaik zināmajām vīrusa mutācijām. STIKO vadītājs pieļauj iespēju, ka dažu sabiedrības grupu aizsardzība ar vakcīnām jau pašlaik mazinās vai ir pārāk vāja. Tas varētu attiekties uz noteiktām vecuma grupām, vai cilvēkiem ar hroniskām slimībām. Pacientiem, kuru imunitāte pastāvīgi tiek regulēta ar medikamentiem, trešā deva, pēc Mertena domām, varētu būt nepieciešama jau īstermiņā.

Komentāri (30)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu