Izveidota jauna tīmekļvietne invazīvo sugu atpazīšanai

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Izstāde "Ārstniecības augi, garšaugi un dažādi netradicionālie dārzeņi" Latvijas Dabas muzejā.
Izstāde "Ārstniecības augi, garšaugi un dažādi netradicionālie dārzeņi" Latvijas Dabas muzejā. Foto: Zane Bitere/LETA

Izveidota jauna tīmekļvietne invazīvo sugu atpazīšanai, informēja Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrā (LLKC).

LLKC pārstāvji skaidroja, lai veicinātu meža īpašnieku un mežu apsaimniekotāju, kā arī pārējās sabiedrības izpratni par invazīvām sugām Latvijā, izveidota speciāla interneta vietne - Invazīvo sugu pārvaldnieks.

Vietne tapusi projektā "LIFE-IP LatViaNature", un viens no tā partneriem ir LLKC Meža konsultāciju pakalpojuma centrs, kura atbildībā šogad būs privāto meža īpašnieku aptaujas, tostarp par invazīvo sugu pārzināšanu un pārvaldību.

Jaunajā interneta vietnē pašlaik iekļautas teju 50 augu un dzīvnieku sugas, kuras zinātnieki atzinuši par invazīvām un kas sastopamas mūsu valstī. Ikviens ar ilustrāciju un kodolīgu aprakstu palīdzību vietnē var iepazīt un identificēt invazīvās sugas Latvijā. Faktu lapās sniegti sugu apraksti, to augšanas vai dzīvotņu apstākļu raksturojums, invāzijas ceļi. Savukārt kartēs var iepazīties ar katras sugas jau apzināto izplatību Latvijā.

"Lai iespējami ātrāk konstatētu invazīvu sugu parādīšanos un spētu tās kontrolēt, vietnes papildināšanā aicināts līdzdarboties arī ikviens Latvijas iedzīvotājs," sacīja LLKC pārstāvji, norādot, ka iedzīvotāji ir aicināti nofotografēt un kartē atzīmēt invazīvās sugas atradnes precīzu atrašanās vietu, ko iespēju robežās pārbaudīs Dabas aizsardzības pārvaldes sugu speciālisti.

Jaunā tīmekļvietne pieejama "ozols.gov.lv".

LLKC skaidroja, ka par invazīvām sugām tiek uzskatītas svešzemju sugas, kas strauji vairojas un izplatās, apdraudot vietējās sugas un bioloģisko daudzveidību, un tāpēc ir nepieciešams apzināt šo sugu atradnes un ierobežot to izplatību.

Tostarp Latvijā vienas no biežāk sastopamajām invazīvajām augu sugām ir Sosnovska latvānis (Heracleum sosnowskyi), puķu sprigane (Impatiens glandulifera), Kanādas zeltgalvīte (Solidago canadensis), vārpainā korinte (Amelanchier spicata), pīlādžlapu sorbārija (Sorbaria sorbifolia), ošlapu kļava (Acer negundo) un krokainā roze (Rosa rugosa).

Par invazīvām dzīvnieku sugām atzītas Spānijas kailgliemezis (Arion vulgaris), jenotsuns (Nyctereutes procyonoides), rotans - zivs no Tālajiem Austrumiem (Perccottus glenii), Amerikas signālvēzis (Pacifastacus leniusculus) un Ķīnas cimdiņkrabis (Eriocheir sinensis).

Tīmekļvietne izveidota LIFE integrētā projektā "Natura 2000 aizsargājamo teritoriju pārvaldības un apsaimniekošanas optimizācija". Projekts "Natura 2000 aizsargājamo teritoriju pārvaldības un apsaimniekošanas optimizācija" tiek īstenots ar Eiropas Savienības LIFE programmas un Valsts reģionālās attīstības aģentūras finansiālu atbalstu.

LLKC darbojas kopš 1991.gada un ir lielākais lauku konsultāciju sniedzējs Latvijas teritorijā. Tā mērķis ir veicināt lauku attīstību, paaugstinot lauku uzņēmēju profesionālās un ekonomiskās zināšanas, nodrošināt konsultāciju un mācību organizāciju visos Latvijas novados, paaugstināt lauku iedzīvotāju konkurētspēju Eiropas Savienībā un organizēt Zemkopības ministrijas padotībā esošajās iestādēs strādājošo darbinieku tālākizglītību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu