Virkne ievērojamu zinātnieku rosina vēlreiz izmeklēt koronavīrusa iespējamo izcelsmi (35)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Zinātnieki saka, ka tagadējie pierādījumi nav pietiekami spēcīgi, lai varētu droši teikt, ka vīruss ir radies dabā vai arī ir pasprucis no laboratorijas.

Vairāk nekā ducis pētnieku zinātniskajā žurnālā “Science” ir publicējuši vēstuli, rosinot veikt tālākas izmeklēšanas un noskaidrot, kāds ir patiesais vīrusa SARS-CoV-2 izcelsmes avots.

Vēstules autori “joprojām ticamas” ir divas vīrusa izcelsmes teorijas: vīruss ir radies dabiskā ceļā savvaļas dzīvniekos; un vīruss ir pasprucis no laboratorijas.

“Informācija par to, kā Covid-19 parādījās, ir kritiski svarīga, lai varētu sagatavot globālas stratēģijas, kas palīdzētu mazināt nākotnes pandēmiju risku,” rakstīts vēstulē.

Vēstules autoru vidū ir 18 prominenti zinātnieki, un šī nav pirmā reize, kad zinātnieki mudinājuši veikt padziļinātāku izmeklēšanu par koronavīrusa iespējamo izcelsmi. Tomēr iepriekšējie mudinājumi katrs tomēr nosliecās uz vienas vai otras izcelsmes teorijas pusi. Jaunajā vēstulē zinātnieki centušies palikt neitrāli, minot, ka pagaidām nav tik daudz pierādījumu, lai varētu teikt, ka kāda no izvirzītajām vīrusa izcelsmes teorijām ir pareizā, rakstīts izdevuā “The New York Times”.

“Lielākā daļa no diskusijām par SARS-CoV-2 izcelsmi, es domāju, nāk no relatīvi mazām cilvēku grupām, kas ir ļoti pārliecināti par saviem uzskatiem,” teica vēstules vadošais autors Džesijs Blūms.

SARS-CoV-2 iespējamā izcelsme ir daudzu strīdu pamatos jau kopš paša pandēmijas sākuma. Tomēr daži eskperti uzskata, ka mēs varētu nekad neuzzināt, kur tieši radās vīruss, iepriekš vēstīts vietnē “Live Science”.

2021. gada martā Pasaules Veselības organizācija (PVO) paziņoja, ka pēc mēnešiem ilgas izmeklēšanas, kuru veica Ķīnas zinātnieki, noskaidrots, ka SARS-CoV-2 ir radies savvaļas dzīvnieku fermās Ķīnā, bet pēc tam nonācis cilvēkos.

Tiesa, vēlāk daudzas valstis kritizēja šo ziņojumu, sakot, ka pētījums nav pietiekoši caurspīdīgs un dati ir nepilnīgi.

Arī vairāki citi eksperti, kas nepiedalījās vēstules tapšanā, rosināja veikt tālāku izmeklēšanu.

Komentāri (35)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu