Pētījums: LGBT tiesību aizsardzība Latvijā saglabājas zemā līmenī

17.maijs - starptautiskā diena pret homofobiju
TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto
Ilustratīvs foto Foto: Zakharova_Elena/Shutterstock

Lesbiešu, geju, biseksuāļu, transpersonu (LGBT) tiesību aizsardzība Latvijā saglabājas nemainīgi zemā līmenī, secināts ikgadējā "Rainbow Europe" novērtējumā.

LGBT un viņu draugu apvienība "Mozaīka" informēja, ka no 49 Eiropas valstīm Latvija LGBT tiesību aizsardzības jomā jau piekto gadu pēc kārtas ieņem 41.vietu.

Starp Eiropas Savienības valstīm sliktāk tika novērtēta tikai Polija.

"Rainbow Europe" ikgadējo pārskatu veido Eiropas lielākā LGBT tiesību aizsardzības organizācija "Ilga-Europe", novērtējot valsts likumiskos un politiskos apstākļus sešās kategorijās, kas tieši ietekmē minoritāšu dzīves kvalitāti: vienlīdzība un antidiskriminācija, ģimeņu aizsardzība, naida noziegumi un naida runa, likumīga dzimuma atzīšana un ķermeņa neaizskaramība, pilsoniskās sabiedrības telpa un attieksme pret patvēruma meklētājiem.

Latvija šodien publicētajā pārskatā saņēmusi 17% novērtējumu.

Sliktāk tika novērtēta Sanmarīno, Polija, Baltkrievija, Monako, Krievija, Armēnija, kā arī Turcija un Azerbaidžāna. Augstāko vērtējumu ieguvusi Malta, Beļģija, Luksemburga, Portugāle un Norvēģija.

"Mozaīkas" valdes loceklis Kaspars Zālītis norādīja, ka 2019. un 2020.gadā naida runas, kas vērsta pret LGBT pārstāvjiem, monitoringā katru gadu tika konstatēti 500 gadījumi, savukārt konkrētā laika posmā Valsts policijā šajā kontekstā iesniegti 32 iesniegumi, no kuriem tikai deviņos gadījumos sākts kriminālprocess.

17.maijs - starptautiskā diena pret homofobiju

"Mozaīka" atgādina, ka 17.maijā tiek atzīmēta starptautiskā diena pret homofobiju, transfobiju un bifobija.

Līdz ar to šodien pie vairākām vēstniecībām un uzņēmumiem Rīgā tiek pacelti varavīksnes karogi.

"Nožēlojama, jo tās mērķis ir noniecināt cilvēkus un liegt viņiem pienākošās tiesības, to seksuālās orientācijas dēļ," teica Eiropas Parlamenta priekšsēdētājs Ježijs Buzeks, otrdien, 10. maijā atklājot izstādi par seksuālo minoritāšu diskrimināciju.

Lesbiešu, geju, biseksuāļu un transseksuāļu minoritātēm ir bijis smagi jācīnās, lai panāktu savu tiesības atzīšanu un vietu sabiedrībā.

Daudzās pasaules valstīs viņi joprojām saskaras ar dažāda veida nosodījumu, un tiem tiek piespriesti naudas sodi, ieslodzījums vai pat nāvessods (galvenokārt Āfrikas un arābu valstīs).

"Saskaņā ar līgumiem un Pamattiesību hartu, Eiropas Savienība ir apņēmusies izskaust homofobiju," atgādināja J.Buzeks.

No 1948. līdz 1990. gadam Pasaules Veselības organizācija homoseksualitāti klasificēja kā psihisku invaliditāti, un

tikai 1990.gada 17.maijā tā paziņoja, ka homoseksualitāte nav slimība vai perversija.

Viendzimuma laulības vai reģistrēta civilsavienība tiek atzīta 31 no kopumā 50 Eiropas valstu. 

Kā atgādināja J. Buzeks, Eiropas Parlaments ir apstiprinājis virkni rezolūciju, kas nosoda diskrimināciju un vēlas, lai nākamo paaudžu eiropieši kļūst atvērtāki un tolerantāki, "lai nākotnē diena pret homofobiju nebūtu vajadzīga."

 
CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu