"Axios": ASV atcels sankcijas "Nord Stream 2" pārraugošajam uzņēmumam (6)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
ASV prezidents Džo Baidens.
ASV prezidents Džo Baidens. Foto: AFP/SCANPIX

Baidena administrācija atcels sankcijas uzņēmumam "Nord Stream AG", kas pārrauga Krievijas gāzesvada "Nord Stream 2" būvniecību, divi informācijas avoti apstiprinājuši medijam "Axios".

Lēmums parāda, ka Baidena administrācija vēlas izvairīties no saspīlējuma attiecībās ar Vāciju. Tas arī norāda uz Baidena grūtībām ar darbiem pamatot retoriku, ka pret Krieviju nepieciešama stingrāka pieeja.

ASV Valsts departaments tuvākajā laikā Kongresam iesniegs kārtējo ziņojumu par "Nord Stream 2" būvniecībā iesaistītajiem uzņēmumiem un personām, kas apliekami ar sankcijām. Saraksta sastādīšanā iesaistītie informācijas avoti norāda, ka Valsts departaments pieprasīs ieviest sankcijas pret vairākiem Krievijas kuģiem.

Valsts departaments arī norādīs, ka uzņēmums "Nord Stream AG" un tā vadītājs Matiass Varnigs iesaistīti darbībās, par ko varētu piemērot sankcijas, tomēr aicinās tās atcelt ASV nacionālo interešu vārdā.

Lēmums nonāk pretrunās ar vārdiem, ko valsts sekretārs Entonijs Blinkens sacīja, kad tika apstiprināts amatā: "Esmu apņēmies darīt visu iespējamo,  lai nepieļautu "Nord Stream 2" pabeigšanu."

"Axios" informācijas avoti norādījuši, ka Baidena administrācijas amatpersonas secinājušas - vienīgais veids, kā potenciāli apturēt gandrīz pabeigto gāzes cauruļvadu, būtu aplikt ar sankcijām gala patērētājus Vācijā. Taču administrācija nav gatava "Nord Stream 2" dēļ sagraut attiecības ar Vāciju.

ASV Valsts departamenta pārstāvis norādījis, ka Baidena administrācija var piemērot sankcijas "Nord Stream 2" būvniecībā iesaistītajiem uzņēmumiem un ka tā turpinās paust "ASV iebildumus pret šo Krievijas ļaunprātīgās ietekmes projektu".

"Baidena administrācija ir skaidri pateikusi, ka "Nord Stream 2" cauruļvads ir Krievijas ģeopolitiskais projekts, kas apdraud Eiropas, kā arī Ukrainas un NATO austrumu spārna sabiedroto un partneru enerģētisko drošību," sacīja Valsts departamenta pārstāvis.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu