"Nord Stream 2" un triki, kā Krievija spējusi apiet ASV sankcijas (61)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Eiropas Savienības tehnoloģijas tiek izmantotas, lai palīdzētu Krievijas cauruļu likšanas kuģim pabeigt politiski strīdīgo “Nord Stream 2” gāzes cauruļvadu. “Deutsche Welle” izmeklēšana atklāj, kādus trikus Maskava izmanto, lai apietu ASV sankcijas.

“Katrai konveijera iekārtas daļai ir savs stāsts,” vēsta sauklis itāļu kompānijas “Nuova Patavium” mājaslapā. Šis moto ir īpaši atbilstošs, ņemot vērā, ka šī firma nesen piegādāja daļas Krievijas kuģim, kas tika izmantots “Nord Stream 2” būvniecībā Baltijas jūrā. Tāpēc šeit rodas jautājums: vai šis ir stāsts par korporatīvo noziedzību?

Šā stāsta centrā ir viens no ģeopolitiski pretrunīgāk vērtētākajiem projektiem pasaulē. Kad tas būs pabeigts, “Nord Stream 2” piegādās Vācijai dabasgāzi no Krievijas — neraugoties pat uz sankcijām, ar kurām ir draudējusi Vašingtona (un tās arī noteikusi). Neraugoties uz sankcijām projekta būvdarbos iesaistītajām pusēm, Krievijas kuģis “Akademik Cherskiy” marta beigās gatavojas atsākt cauruļu klāšanu netālu no Vācijas salas Rīgenas.

Vācijas medija veiktā izmeklēšana atklāj, kā uz kuģa tiek izmantota Itālijas firmas “Nuova Patavium” jaunākā cauruļu apstrādes tehnoloģija. Šāds atklājums ir būtisks, ņemot vērā naudas sodus, ar kuriem saskaras ikviens, kas iesaistīts “Nord Stream 2” celtniecībā.

Projektā iesaistītās kompānijas ir slēgušas līgumus, kuru vērtība pārsniedz 1 miljonu dolāru (aptuveni 850 000 eiro). Tiesa gan, ASV sankciju draudi jau lika “Nord Stream 2” bortu pamest Šveices kompānijai “Allseas” 2019. gada beigās, kas no darbiem atsauca savu cauruļu klāšanas kuģi.

Galu galā pagājušā gada sākumā Maskava kā aizstājēju izvēlējās kuģi “Akademik Cherskiy”, kas tika atsaukts no Klusā okeāna. Problēma bija tā, ka Krievijas kuģim trūka vitāli svarīga aprīkojuma, kas nepieciešams Baltijas jūras projekta pabeigšanai. Tātad - kā Krievijai izdevās apiet ASV sankcijas un modernizēt kuģi?

“Deutsche Welle” iegūtie dati liecina, ka no 2020. gada augusta līdz septembrim “Akademik Cherskiy” īpašnieks bija neliels Krievijas enerģētikas giganta “Gazprom” reģionālais meitasuzņēmums. Tas no Itālijas un Nīderlandes saņēma cauruļu klāšanas iekārtas aptuveni 10 miljonu eiro vērtībā. Piegādes vieta bija osta Rīgenas salā, kas ir “Nord Stream 2” būvniecības bāze.

Triki pasaules politikas ēnā

12. septembrī no Krievijas uz Vāciju tika sūtītas cauruļu apstrādes sistēmas ar hidrauliskajiem diskiem no “Nuova Patavium” 1,1 miljona dolāru vērtībā, liecina Krievijas muitas dokumenti. Tomēr vēlāk tika konstatēts, ka iekārtas tika ievestas Krievijā, izmantojot divas atsevišķas piegādes ar vairāku mēnešu intervālu. Katra krava tika deklarēta mazāk nekā 200 000 dolāru vērtībā. Itālijas kompānija nav komentējusi šo situāciju.  

Kopš 2020. gada jūlija, kad tika noteiktas jaunas ASV sankcijas, piegādes ķēdes kļuva vēl mulsinošākas. Kopš tā laika “uz papīra” Itālijas uzņēmums nav veicis darījumus ar “Cherskiy” īpašnieku.

Jaunais iekārtu un aprīkojuma pircējs ir “Sistema” SPB, kas ir Sanktpēterburgā bāzēts uzņēmums. Tajā gan strādā tikai trīs darbinieki. Uzņēmums dažu gadu laikā vairākas reizes ir pārvietojis birojus, vairākkārt mainījis savu darbības jomu, kā arī savu numuru uzņēmumu reģistrā.

Par “Sistema SPB” ir pieejami ļoti maz ierakstu. Uzņēmumam ir licence uguns signalizācijas uzstādīšanai ēkās, un tam ir nenomaksāti parādi Krievijas Naftas un gāzes izpētes uzņēmumu asociācijai.

Tāpat “Nuova Patavium” “Sistema SPB” vajadzībām iegādājās iekārtas cauruļu klāšanas kuģim no cita Itālijas uzņēmuma – “Opus SRL Russian Sistema SPB”. Iekārtas tika nosūtītas uz Mukranas ostu Rīgenas salā kā “Gazprom” meitasuzņēmuma STIF īpašums.

Kad iekārtas tika reeksportētas no Krievijas uz Vāciju, tās tika deklarētas kā 1,2 miljonu dolāru vērtas. Šī summa ir 10 reizes lielāka, nekā tika ziņots muitai, to eksportējot no Itālijas.

Pārsteigumi piegādātājiem Nīderlandē

Vēl viena kompānija, kas nonākusi uzmanības centrā, ir Nīderlandes ražotājs “Vermaat Technics BV”, kura modernais robotikas orbitālais metinātājs “Veraweld Torch System D” tika piegādāts Mukranas ostā kā STIF īpašums. Metināšanas aparāts, protams, bija paredzēts kuģim “Akademik Cherskiy”, kā to apliecina Krievijas muitas dokumenti.

“Mēs nezinām, kas notiek uz kuģa “Akademik Cherskiy”,” savā paziņojumā norādīja kompānija. “Mēs nepiedāvājām nekādas iekārtas, kas sekmētu “Nord Stream 2” pabeigšanu.” Tieši tāpēc Nīderlandes uzņēmums nedomā, ka to ietekmēs ASV sankcijas.

Uz papīra “Vermaat Technics” nebija nekādas saistības ar STIF. Metināšanas sistēmas netika piegādātas “Gazprom” meitasuzņēmumam, bet gan kādai Krievijas firmai ar nosaukumu “Vermaat Service”. Neraugoties uz līdzīgo nosaukumu, Nīderlandes uzņēmums uzstāja, ka “Vermaat Service” nav tās meitasuzņēmums.

Lai gan “Vermaat Technics” turpināja piegādes Krievijā bāzētajai firmai līdz 2020. gada jūlijam, kopš stingrāku ASV sankciju noteikšanas kompānija apgalvo, ka tai nav bijuši turpmāki darījumi ar Krieviju.

Šajā lietā figurē vēl viens Nīderlandes uzņēmums – “BHS International BV”, kas “Vermaat Technics” vietā veica iekārtu piegādes. Šī uzņēmuma aktīvi ir viena pastkastīte kādā ciematā valsts dienvidaustrumos, kā arī nefunkcionējoša interneta vietne. Uzņēmuma interneta domēns ir reģistrēts kādā Krievijas uzņēmumā. Izdevies atklāt, ka “BHS International” ir viens no partneriem Krievijas uzņēmumam “Vermaat Service”.

Kopumā “Akademik Cherskiy” no Nīderlandes saņēma aprīkojumu gandrīz piecu miljonu dolāru apmērā, bet “Vermaat Technics” turpina apgalvot, ka tam nav ne jausmas, ka tā tehnoloģijas ir eksportētas no Krievijas uz Vāciju.

Neskaidri darījumi neaizsargā no sankcijām

Vai ASV valdība ir viegli apmuļķojama? Ilgu laiku ASV diplomāts Daniels Frīds par to šaubījās.

“Par fiktīvu uzņēmumu izmantošanu, lai izvairītos no sankcijām, ir jāpiemēro sods. Tā nedrīkst būt droša bēgšanas vieta. Čaulas uzņēmuma dibināšana negodprātīgu cilvēku acīs parasti tiek uzskatīta par svētīgu darbu," viņš stāstīja “Deutsche Welle”.

No 2014. līdz 2017. gadam Frīds bija Krievijas sankciju koordinators ASV Valsts departamentā. Bijušais diplomāts norādīja, ka nav garantijas, ka Eiropas uzņēmumus patiešām sasniegs ASV sankcijas.

Vašingtonas Stratēģisko un starptautisko pētījumu centra vadītājs Niks Safoss piekrīt, ka Eiropas uzņēmumiem nav no kā baidīties. Viņš uzskata, ka prezidenta Džo Baidena administrācija pievērsīs uzmanību tam, lai tiktu atstāta vieta kompromisam.

“ASV nevēlas darīt visu, lai apturētu projektu. Es domāju, ka robežšķirtne vienmēr ir bijusi, ko ASV atļaujas un ko ne. Šeit vairāk tiek domāts par to, lai attiecības ar Eiropu netiktu apdraudētas,” piebilda Safoss.

Laika kompromisiem saistībā ar “Nord Stream 2” nav daudz. “Akademik Cherskiy” septembrī, visticamāk, pabeigs cauruļu klāšanu. Pēc modernizēšanas ar jaunākajām Eiropas tehnoloģijām Krievijas kuģis tagad var darboties ar divreiz lielāku jaudu nekā kuģis “Fortuna”, kas līdz šim ir klājis caurules uz dienvidiem no Dānijas Bornholmas salas.

Komentāri (61)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu