Mūžībā aizgājis bijušais Jēkabpils mērs Vilis Dābols

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Svece. Ilustratīvs attēls.
Svece. Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

Mūžībā devies Atmodas laika pirmais Jēkabpils pilsētas mērs Vilis Dābols, informēja pašvaldībā.

Dābols dzimis 1936.gada 30.septembrī Jūlijas un Jāņa Dābolu ģimenē kā trešais bērns. Viņš ir mācījies Krustpils pamatskolā.

1955.gadā Dābols ar izcilību pabeidza Rīgas elektromehānisko tehnikumu un 1960.gadā absolvēja Latvijas Lauksaimniecības akadēmiju, iegūstot inženiera-mehāniķa kvalifikāciju.

1960.gadā viņš sāka darba gaitas Rīgas lauksaimniecības mašīnu Konstruktoru birojā kā vecākais tehniķis. Savukārt no 1961.gada Dābols strādāja Jēkabpils cukurfabrikā kā maiņas inženieris, galvenais mehāniķis un no 1968.gada - par galveno inženieri.

"Tieši Dābola laikā cukurfabrikā tika uzlabotas tehniskās iespējas ražošanas procesā. Viņa padomus uzklausīja un ņēma vērā, viņš prata uzticēties un sagatavoja darbam jaunos speciālistus. Prasīgs darbā, bet taisnīgs un labestīgs- par to viņu vienmēr cienīja kolēģi," atzīmē pašvaldība.

Šie gadi arī esot bijuši vieni no visaktīvākajiem Dābola darbošanās laikiem, jo Jēkabpils cukurfabrika bija tolaik lielākais pilsētas uzņēmums un viena no trim cukura ražotnēm Latvijā.

Pēc fabrikā nostrādātajiem daudzajiem gadiem Dābols darba gaitas turpināja Valsts dabas aizsardzības Daugavpils reģionālās komitejas Jēkabpils nodaļā.

1990.gadā, sākoties Atmodai, Dābols tika ievēlēts par Jēkabpils mēru jeb pilsētas Tautas deputātu padomes izpildkomitejas priekšsēdētāju un strādāja šajā amatā līdz 1994.gadam.

"Viņš bija ļoti ieinteresēts pilsētas attīstībā, mērķtiecīgs un atbildīgs, ar savu viedokli. Tajā laikā tika izstrādāts pamats pašvaldības darbam un struktūrai," informēja pašvaldībā.

Lai pasargātu Jēkabpili no plūdiem, Dābola laikā sākta aizsargdambja būvēšana gar Daugavu, kas vēlākajos gados tika pilnveidota un attīstīta līdz pat šim laikam. Tāpat ļoti būtisks bija viņa ieguldījums, sākot darbu pilsētas dzeramā ūdens kvalitātes uzlabošanā.

Ilgus gadus Dābols bija arī Krustpils evaņģēliski luteriskās draudzes priekšnieks. Viņam ļoti tuva bija mūzika. Dābols pats spēlēja akordeonu un kopš pirmsākumiem dziedāja mežrūpnieku saimniecības vīru ansamblī, kā arī no dibināšanas brīža dziedāja vīru korī "Silvicola", ilgus gadus dziedāja senioru korī "Atvasara".

Beidzot aktīvās darba gaitas, Dābols saglabāja interesi par valstī un pilsētā notiekošo, vienmēr piedalījās pilsētas rīkotajos pasākumos un bija pilsētas patriots ar dziļu mīlestību sirdī pret savu valsti. Latvijas simtgadē, 2018.gadā, Dābolu apbalvoja ar pašvaldības Goda rakstu par aktīvu līdzdalību Atmodas laika notikumos un ieguldījumu pilsētas pašvaldības veidošanā.

Pašvaldība izsaka līdzjūtību Dābola ģimenei.

CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu