Latvija testē pašvaldības: Vai Līvāniem nepieciešams "bagātais tēvocis"? (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X

Līvāni vēsturiski ir bijusi industriāla pilsēta un te aizvien saglabājušās uzņēmējdarbības tradīcijas, darbojas virkne lielu uzņēmumu, tomēr novadā joprojām ir problēmas ar bezdarbu. Par novada vadību šajās pašvaldību vēlēšanās cīnīsies tikai četras politiskās partijas ar kopumā 53 kandidātiem, taču risināmo jautājumu loks ir plašs - novada iedzīvotāju skaits krītas, pagastos ir ceļi ar sliktu ceļu segumu, vietām nav ielu apgaismojuma. Iedzīvotāji gribētu arī plašākas izglītības iespējas, estrādi un kopmītnes jauniešiem, savukārt debatēm asumu piešķīra ekspertes viedoklis, ka Līvānu izdzīvošanas startēģija līdz šim bijusi "meklēt bagāto tēvoci" valstī valdošo partiju azotē.

Līvānu novadā viss paliek, kā ir, - robežas pēc novadu reformas nemainās un iedzīvotāju skaita ziņā tas būs viens no mazākajiem Latvijā. Novadā ir mazāk par 11 tūkstošiem iedzīvotāju, un tiek prognozēts, ka uz 2030. gadu līvāniešu skaits saruks vēl par 20%.

 

Par varu novadā cīnīsies līdzšinējais novada domes priekšsēdētājs Andris Vaivods, kurš neilgi pirms vēlēšanām pametis ZZS un iestājies partijā “Latvijas attīstībai”. Viņu gāzt no krēsla centīsies trīs konkurenti – uzņēmējs, SIA RNS-D vadītājs Kaspars Stikāns no ZZS, “Saskaņas” saraksta līderis Andrejs Bondarevs, kurš Līvānu novada domes deputāta pienākumus apvieno ar projektu menedžera darbu Stikāna vadītajā uzņēmumā RNS-D, kā arī Līvānu deputāts Valdis Labinskis no LRA saraksta, kurš vienlaikus ir SIA “Medicīnas centrs Saule” izpilddirektors, draudzes vadītājs un “Latgolys Saeima” valdes loceklis.

Līvānu novada domes vēlēšanu sarakstu līderi

  • Kaspars Stikāns, Zaļo un zemnieku savienība (ZZS)
  • Andrejs Bondarevs, "Saskaņa" (S)
  • Valdis Labinskis, Latvijas Reģionu apvienība (LRA)
  • Andris Vaivods, "Latvijas attīstībai" (LA)

Stikāns (ZZS) debatēs solījās izvērtēt visas tēriņu pozīcijas Līvānu novadā un racionāli plānot izdevumus, lai nodokļu maksātāju nauda tiktu tērēta atbilstoši viņu vajadzībām, Bondarevs (S) apņēmās ieviest kārtību komunālajā saimniecībā un izveidot iedzīvotāju padomes daudzdzīvokļu māju pagalmos, savukārt Labinskis (LRA) pauda, ka

jautājums "ko mēs solām" ir gandrīz nepiedienīgs, jo vēlētāji solījumus vairs negrib dzirdēt.

Tomēr viņš apņēmās paveikt vairākas nemateriālas lietas, piemēram, nomainīt pašreizējo vadību novadā un nodrošināt iedzīvotājiem vairāk iespēju izteikt savus viedokļus gan interneta forumā, gan veidojot iedzīvotāju valdes pagastos. Vaivods (LA) savukārt solīja turpināt iesākto, uzskaitīja novadā paveikto un apgalvoja, ka iedzīvotāju ieskicētās vajadzības arī jau tiekot risinātas.

Problēmas un risinājumi

Lai gan Līvānu novads nav liels, tas piesaistījis gan likumsargu, gan korupcijas apkarotāju interesi, un arī Valsts kontrole (VK) izteikusi vairākus aizrādījumus.

VK un KNAB konstatētās problēmas novadā

  • VK 2020.gadā izvirzīja vairākus ieteikumus, lai nodrošinātu neattīrītu notekūdeņu nenokļūšanu vidē.
  • VK konstatēja, ka uzņēmumi aprēķinos par asenizācijas pakalpojumiem iekļāvuši nepamatotas izmaksas, gūstot vairāk nekā 10 000 eiro peļņu.
  • KNAB 2018.gadā pieciem domes deputātiem uzlikts naudas sods par pašvaldības informatīvo materiālu izplatīšanu krievu valodā, ko darīt aizliedz Valsts valodas likums.
  • VK revīzijā norādīts uz būtiskiem trūkumiem sabiedrības drošības un kārtības organizēšanā 
  • Pret Līvānu novada uzņēmumu SIA “Adugs” vērstas apsūdzības par cilvēku paverdzināšanu.

Debatēs kandidāti tika iztaujāti par savu redzējumu, kā uzlabot drošību un kārtību novadā. Vaivods konkrētus priekšlikumus nesniedza, bet uzsvēra, ka novadam ir laba sadarbība ar VK, un stāstīja par ūdenssaimniecības sakārtošanas plāniem pilsētā. Viņa oponents Bondarevs (S) savukārt minēja, ka partijas programma paredz izveidot Līvānu pašvaldības policiju, Labinskis (LRA) uzsvēra, ka jāmeklē risinājumi, lai pilsētai stratēģiskās vietās nebūtu atvērtu notekūdeņu grāvju, savukārt Stikāns (ZZS) pauda viedokli, ka pastiprināti jāstrādā ar Iekšlietu ministriju, lai Līvānos tiktu izveidots policijas postenis. 

Jautājumā par to, kā mazināt iedzīvotāju aizplūšanu no novada, kandidātiem bija atšķirīgs redzējums. Bondarevs (S) uzskata, ka cilvēkus varētu ieinteresēt ar nekustamā īpašuma nodokļu atvieglojumiem, Labinskis (LRA) iebilda, ka cilvēki visur virzās uz pilsētu, kur ir labāks darbs un izglītība, un šo kopējo tendenci nevar apturēt, tomēr viņš pauda, ka cilvēkus varētu noturēt labi dzīves apstākļi dzīvokļos un jaunās mājās.

"Piespiest cilvēku dzīvot laukos, kur švaki ceļi un cita infrastruktūra, to nevarēsim," 

uzskata Labinskis. Vaivods (LA) savukārt iebilda, ka pēdējos piecos gados tieši Līvānu novadā esot viens no mazākajiem iedzīvotāju skaita samazinājumiem, taču, lai piesaistītu novada uzņēmumiem nepieciešamos speciālistus, pašvaldībai būtu jārūpējas par labām izglītības, sporta un dzīvošanas iespējām. Stikāna (ZZS) ieskatā novadā jāsakārto dzīvojamais fonds, jārada labvēlīga vide un apstākļi privātmāju celšanai, kā arī jārada labs izglītības un interešu izglītības piedāvājums bērniem. Viņaprāt, interesi varētu veicināt arī Līvānu novada reklāma, popularizējot to kā perspektīvu attīstības centru Latgalē, kur ir patīkami un kvalitatīvi dzīvot, un tad arī aizbraukušie tautieši atgriezīsies, uzskata Stikāns.

Kandidātiem bija atšķirīgi viedokļi arī par to, kā uzlabot dzīvi novada attālākajos nostūros. Stikāns pauda, ka "jāsakārto visi ceļi" un jāuzklausa zemnieki par problēmām pagastos, Bondars nosauca nepieciešamību pēc kvalitatīvām skolām, Labinskis uzsvēra nepieciešamību uzlabot infrastruktūru un pakalpojumu pieejamību, savukārt Vaivods noliedza, ka novadā vispār būtu "nomales", - novads neesot tik liels, un nauda tiekot virzīta visos virzienos.  

Līvānu novada tēls

Lai gan vairums TVNET aptaujas dalībnieku šā gada maijā pauduši viedokli, ka Līvānu novads zaudējis vēsturiskās rūpniecības tradīcijas, deputātu amata kandidāti tam nepiekrita, uzskaitot dažādus modernus uzņēmumus, kas nākuši vēsturiski slaveno ražotņu vietā, kas vairs nav pieprasītas.

 

Stikāns (ZZS) pauda, ka pašvaldībai jāpiesaista ne uzņēmumi, bet arī speciālisti, Vaivods (LA) savukārt atkārtoti uzsvēra, ka šajā jomā novadam klājas tik labi, ka pašvaldībai pat neesot brīvu angāru, ko piedāvāt jauniem uzņēmumiem, turklāt Līvānu budžeta ieņēmumus vienmēr galvenokārt veidojuši nodokļi no uzņēmējiem. Labinskis (LRA) savukārt uzskata, ka pašvaldībai vairāk jāstrādā pie vēsturiskā tēla kopšanas. 

Vai Līvāniem nepieciešams "bagātais tēvocis"? 

Debatēm asumu piešķīra RSU ekspertes Leldes Metlas Rozentāles komentārs, ka Līvānu novadam ir mazākais budžets, mazākie nodokļu ieņēmumi no uzņēmumiem un mazs iedzīvotāju skaits, un līdz šim Līvānu izdzīvošanas formula ir bijusi turēšanās pie kādas no varas partijām kā pie "bagātā tēvoča". Šajā kontekstā viņa arī izcēla faktu, ka Līvānu mērs Vaivods (LA) neilgi pirms vēlēšanām pametis ZZS un pārgājis uz partiju, kas ir VARAM ministra pārstāvētā partija, pieļaujot, ka tas varbūt noticis "ar cerību atkal atrast "bagāto tēvoci"."

Lūgti komentēt, kur ņemt naudu, ja redzams, ka ar pašu līdzekļiem Līvānu novada budžetu pietiekamā apjomā piepildīt nevar, kandidāti pauda atšķirīgus viedokļus. Labinskis atzina, ka 57% no novada budžeta ir t.s. transfēri un "faktiski dzīvojam ar izstieptu roku". Lai to novērstu, jāpanāk, ka cilvēki novadā ne tikai strādā, bet arī dzīvo, proti, jāsakārto dzīvojamais fonds un jāapkaro grausti, pieņemot sāpīgus lēmumus "gan attiecībā uz vienu otru vareno, kam šie grausti pieder, gan uz vienu otru cilvēku, kas saka - es gribu, lai man ir viss par velti, lai mani baro no Rīgas vai no citām pašvaldībām".

Labinska teiktajam vairākos aspektos piekrita arī Bondarevs (S), norādot, ka daudzi, kas strādā Līvānu uzņēmumos, dzīvo citur un tādējādi arī iela daļa nodokļu aiziet citām pašvaldībām. Arī viņš uzskata, ka pašvaldībai jārisina dzīvojamā fonda jautājums. Stikāns savukārt atkārtoja viedokli, ka novadā jāveido ģimenēm dzīvošanai labvēlīga vide un jāreklamē Līvānu novads kā ideāla vieta gan biznesam un darbam, gan ģimenes ligzdas vīšanai.

Vaivods savukārt bija sašutis par ekspertes teikto un uzskaitīja virkni viņa rīcībā esošu datu un pētījumu, kas ainu Līvānu novadā krāso krietni saulaināku - budžeta ieņēmumi aug, novads sekmīgi piesaistot Eiropas līdzekļus, attīstās eksports un pat Covid-19 krīzes sekas novadā ir mazāk jūtamas nekā citur Latgalē, savukārt pēdējās valsts investīcijas novads esot saņēmis pirms 14 gadiem, kad pie Līvānu 1. vidusskolas uzbūvēts stadions. "Līvānieši noteikti ir pārsteigti par šādiem tendencioziem apvainojumiem," pikti sacīja novada domes priekšsēdētājs.

Priekšvēlēšanu debates turpinās!

ReTV un TVNET komandas no 17.maija līdz 1.jūnijam kopumā testēs 15 pašvaldības, aicinot partiju sarakstu līderus uz debatēm. Pirmie debatēja Bauskas un Alūksnes novadu deputātu amata kandidāti, trešdien uzstājās Cēsu un Līvānu politiķi, bet rīt, 21.maijā, debates ReTV kanālā plkst.21.25 turpinās Daugavpils novada domes vēlēšanu sarakstu līderi. Pēc pusnakts raidījums kopā ar īsu aprakstu tiks publicēts portālā TVNET.

Pašvaldību vēlēšanu debates ReTV kanālā

21.05. 21:25 Daugavpils

22.05. 21:30 Jelgava

23.05. 21:30 Jēkabpils novads

24.05. 21:25 Jūrmala

25.05. 18:00 Saulkrastu novads

26.05. 18:00 Valkas novads

26.05. 21:25 Liepāja

28.05. 21:25 Tukuma novads

29.05. 21:30 Ogres novads

30.05. 21:30 Valmieras novads

01.06. 18:00 Ventspils novads

2021.gada pašvaldību vēlēšanas notiks jūnija pirmajā sestdienā - 5.jūnijā.

Tajās vēlētāji varēs balsot jebkurā savas pašvaldības jeb sava vēlēšanu apgabala iecirknī, kā balsošanas dokumentu izmantojot pasi vai personas apliecību.

Projektu finansē NEPLP no sabiedriskā pasūtījuma līdzekļiem

Nacionālās Elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes logo
Nacionālās Elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes logo Foto: NEPLP/Publicitātes foto
Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu