Netanjahu pēc sarunas ar Baidenu pauž apņēmību turpināt Gazas operāciju (7)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu.
Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu. Foto: EPA/DEBBIE HILL / POOL

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu trešdien apliecināja, ka ir apņēmības pilns turpināt militāro operāciju Gazas joslā, līdz būs sasniegts tās mērķis.

Šādi Netanjahu sociālajā tīklā "Twitter" izteicās pēc telefonsarunas ar ASV prezidentu Džo Baidenu.

Tās gaitā Baidens Netanjahu sacīja, ka "sagaida būtisku deeskalāciju".

Netanjahu tviterī pauda, ka operācijas mērķis ir panākt drošību un mieru Izraēlas pilsoņiem.

Viņš tiešā veidā neizteicās par Baidena aicinājumu uz deeskalāciju, bet pateicās ASV prezidentam par atbalstu Izraēlas tiesībām uz pašaizsardzību.

Dienas gaitā Izraēla veica uzlidojumus Gazas joslā, bet palestīniešu kaujinieki apšaudīja Izraēlu ar raķetēm.

Iezīmējot iespējamu konflikta eskalāciju, Libānas kaujinieki ar raķetēm apšaudīja Izraēlas ziemeļus.

Baidens iepriekš izvairījies no tieša un publiska spiediena vēršanas pret Izraēlu, lai tiktu panākts pamiers ar Gazas joslā valdošo kustību "Hamas".

Tomēr arī pats Baidens pakļauts arvien lielākam spiedienam ieņemt apņēmīgāku nostāju, ņemot vērā, ka arī citi diplomātiskie centieni kļūst nopietnāki.

Ēģiptes sarunvedēji strādā pie kauju apturēšanas, un, kā sacīja ēģiptiešu diplomāts, augstas amatpersonas šobrīd gaida Izraēlas atbildi uz pamiera piedāvājumu.

Vācijas ārlietu ministrs Heiko Māss pavēstīja, ka ceturtdien dosies uz reģionu, lai tiktos ar izraēliešiem un palestīniešiem.

Izraēlas un Gazas joslas militārais konflikts ar sen nepieredzētu intensitāti atsākās 10.maijā, pēc tam kad Gazas joslas kaujinieki Jeruzalemes virzienā bija raidījuši tāla darbības rādiusa raķetes. Vēl četras dienas pirms tam jau bija izraisījušās sadursmes Jeruzalemē Aksas mošejas kompleksā Izraēlas policijas un palestīniešu protestētāju starpā. Spriedzi saasināja policijas brutālā taktika mošejas kompleksā un ebreju kolonistu draudi anektētajā Austrumjeruzalemē izlikt no mājām palestīniešus.

Kopš konflikta saasinājuma Izraēla Gazas joslā veikusi vairākus simtus uzlidojumu, bet palestīniešu kaujinieki no Gazas joslas Izraēlas virzienā izšāvuši vairāk nekā 3700 raķešu. To lielāko daļu vai nu pārtvēruši Izraēlas pretgaisa aizsardzības spēki, vai arī tās nogāzušās klajās vietās.

Gazas joslā nogalināti vismaz 227 palestīnieši, arī 64 bērni un 38 sievietes, bet 1620 cilvēki ievainoti, liecina Gazas joslas Veselības ministrijas aplēses.

Izraēlā nogalināti 12 cilvēki, arī piecu gadus vecs zēns, 16 gadus veca meitene un viens karavīrs.

Izraēlas uzlidojumos nodarīti postījumi vismaz 18 slimnīcām un klīnikām un iznīcināts viens medicīnas objekts, liecina Pasaules Veselības organizācijas dati. Teju puse būtisko medikamentu ir beigusies.

Ēku vidū, kas iznīcinātas Izraēlas uzlidojumos, ir arī nams kurā atradās ziņu aģentūras "Associated Press" Gazas birojs un citu mediju biroji.

Netanjahu apgalvo, ka šajā ēkā darbojies "Hamas" militārais izlūkdienests.

"Associated Press" pieprasījusi veikt neatkarīgu izmeklēšanu. Kā norādīja ziņu aģentūras prezidents Gerijs Pruits, "Associated Press" nav nekādu liecību par "Hamas" klātbūtni ēkā.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu