20 uzņēmumi saražo 55% no visas pasaules vienreizlietojamās plastmasas (1)

TVNET/EuroNews
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto
Ilustratīvs foto Foto: Igisheva Maria/Shutterstock.

Jaunā pētījumā aprēķināts, ka lielāko daļu no visas pasaules vienreizlietojamās plastmasas saražo tikai 20 uzņēmumi, vēsta raidorganizācija "Euronews".

Organizācija "Minderoo Foundation" izsekoja polimēru dzīves ciklu, sākot ar to saražošanu rūpnīcās, vēlāk kļūstot par vienreizlietojamo plastmasu un visbeidzot tiekot izmestiem atkritumos. 

Pašlaik vienreizlietojamā plastmasa ir lielākā daļa no atkritumos nonākušās. 2019.gadā atkritumos nonāca vairāk nekā 130 miljoni tonnu plastmasas - lielākā daļa tiek sadedzināta, nonāk izgāztuvēs vai sliktākajā gadījumā nonāk vidē. 

Visvairāk vienreizlietojamās plastmasas saražo ASV enerģētikas milzis "ExxonMobil", ASV ķimikāliju kompānija "Dow" un Ķīnas enerģētikas un ķimikāliju uzņēmums "Sinpoec". Kopā ņemti, šie trīs uzņēmumi saražo 16% no visas pasaules vienreizlietojamās plastmasas atkritumiem.

Pētījumā arī tika atklāts, ka daudzas lielās bankas un investori finansē vienreizlietojamās plastmasas ražošanu, pērkot akcijas polimēru ražotāju mātes uzņēmumos. Kopš 2011.gada tādas bankas kā "Barclays", HSBC un "Bank of Amerika" šādiem uzņēmumiem aizdevušas gandrīz 24,5 miljonus eiro, tādējādi tiešā veidā bremzējot cīņu ar plastmasas atkritumiem.

Starp 20 kompānijām, kas saražo vislielāko vienreizlietojamās plastmasas daudzumu, ir trīs Eiropā bāzēti uzņēmumi.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu