Vairākos bērnudārzos novēroti norovīrusu infekcijas uzliesmojumi (9)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Bērnudārzs. Ilustratīvs attēls.
Bērnudārzs. Ilustratīvs attēls. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Šobrīd Latvijā vērojami norovīrusu infekcijas uzliesmojumi vairākās Latvijas pirmsskolas izglītības iestādēs, informēja Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC).

Kā liecina SPKC statistikas dati, laika posmā no gada sākuma līdz maija vidum, tika reģistrēti 35 akūtas zarnu infekcijas grupveida saslimšanas gadījumi ar 316 saslimušajiem organizētos kolektīvos. 31 šāds grupveida saslimšanas gadījums atklāts bērnudārzos, trīs - ārstniecības iestādēs, un viens - sociālās aprūpes centrā.

Norovīrusu infekcija tika konstatēta 29 uzliesmojumos, rotavīrusu grupveida saslimšanas gadījumi - trīs uzliesmojumos, bet vēl divos uzliesmojumos izraisītājs nav noteikts, jo izmeklēšana turpinās. Vienā gadījumā konstatētas arī vairākas vīrusu infekcijas.

Norovīrusu saslimšanas gadījumi tiek reģistrēti visa gada garumā un visbiežāk šos uzliesmojumus novēro organizētos jeb nosacīti slēgtos kolektīvos - bērnu dārzos, skolās vai veselības aprūpes iestādēs. Iepriekš speciālisti gan bija norādījuši, ka līdz ar Covid-19 piesardzības pasākumu ievēršanu ar norovīrusiem ticis slimots retāk.

SPKC speciālisti norāda, ka norovīrusu infekcija ir akūta vīrusu infekcijas slimība, kurai raksturīga caureja, spontāna vemšana, sāpes vēderā, neliela ķermeņa temperatūras paaugstināšanās, slikta dūša. Norovīrusu daudzums, kas spēj inficēt cilvēku ir niecīgs, tāpēc slimība ir ļoti "lipīga".

Slimība 70% gadījumu sākas ar vemšanu, kas biežāk izteikta ir bērniem, bet pieaugušajiem tā var sākties arī ar caureju. Inkubācijas periods šim vīrusam ir no 10 līdz 12 stundām līdz pat četrām dienām pēc inficēšanās. Slimība ilgst divas līdz trīs dienas. Slimība, pēc SPKC paustā, ir bīstama zīdaiņiem, maziem bērniem un cilvēkiem ar novājinātu imūnsistēmu izteiktas organisma atūdeņošanās dēļ.

Norovīrusu infekcijas avots ir slims cilvēks. Visbiežāk norovīruss izplatās tieša kontakta ceļā no personas uz personu vai ar piesārņotu koplietošanas priekšmetu starpniecību. Nereti inficēšanās notiek, lietojot uzturā ūdeni vai pārtiku, kuru gatavošanas laikā piesārņojis slims pārtikas apritē iesaistīts darbinieks - arī persona, kurai slimība norit bez simptomiem vai vieglā formā. Tā kā vīruss izdalās arī ar atvemtām masām, iespējama to atrašanās mutes dobumā, kā rezultātā atsevišķos gadījumos nav izslēgta vīrusa izplatīšanās pa gaisu ar mikroskopiskām siekalu daļiņām tuvā kontaktā.

Norovīrusi ir izturīgi apkārtējā vidē un tie spēj izdzīvot ilgstošu laiku uz dažādām virsmām, tādējādi arī apkārtējā vide var kalpot kā avots jauniem saslimšanas gadījumiem. Imunitāte pret norovīrusu nav ilgstoša un iespējama atkārtota inficēšanās.

Novērojot norovīrusa izplatību, SPKC speciālisti atgādina par profilakses pasākumiem, lai pasargātu sevi no norovīrusu infekcijas un mazinātu infekcijas izplatīšanos. Ļoti svarīgi ievērot personīgo higiēnu, ka arī citus profilakses pasākumus, tostarp bieži un rūpīgi mazgāt rokas ar ziepēm vairākas reizes dienā, sevišķi slimošanas laikā.

Tāpat būtu pareizi jāmazgā rokas pirms un pēc tualetes izmantošanas, kā arī pirms ēdiena gatavošanas. Vienlaikus būtu jāmāca bērniem nebāzt mutē pirkstus, zīmuļus un citus priekšmetus, jo uz tiem var būt infekcijas izraisītāji.

Pēc SPKC paustā, nevajadzētu arī lietot uzturā nemazgātus augļus un dārzeņus, kā arī cilvēkiem, kuriem ir akūtas zarnu infekcijas simptomi, nevajadzētu nodarboties ar pārtikas produktu gatavošanu, transportēšanu vai realizēšanu. SPKC uzsver, ka slimie bērni nedrīkst apmeklēt bērnu kolektīvus.

SPKC speciālisti tostarp vērš uzmanību, ka ļoti liela nozīme ir atbildīgo personu pareizai rīcībai uzliesmojumu gadījumos izglītības iestādēs.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu