Glābēju busiņš krustojumā gandrīz "nones" ātrās palīdzības mašīnu (4)

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums no Degpunktā sižeta

Timeklī aktualitāti guvis visai dramatisks video no Kalnciema un Melnsila ielas krustojuma, kurā gluži kā rāvējslēdzējs viens otram perpendikulāri pabrauc divas operatīvo dienestu automašīnas - glābēju un ātrās palīdzības busiņi. Raidījums Degpunktā skaidro notikušā apstākļus, kā šāda situācija varēja izveidoties un kā no tādām var izvairīties. 

Tīmeklī klejojošajā video redzams, ka dienas vidū Melnsila un Kalnciema ielas krustojumā skan operatīvo dienestu sirēnas, visi šoferi atbilstoši noteikumiem apstājas, dodot ceļu tam, kam priekšroka. Izrādās, uz izsaukumu steidzās divi transportlīdzekļi vienlaikus.

Mediķu brigādei spīdēja luksofora signāls zaļā krāsā, bet ugunsdzēsējiem – sarkanā. Taču vadītāji nerēķinājās viens ar otru un teju saskrējās.

Ceļu satiksmes drošības eksperts Oskars Irbīts norāda, ka šī situācija pierāda, ka uz ceļa viss ir iespējams un arī operatīvo dienestu vadītājiem jārēķinās ar citiem operatīvo dienestu transportlīdzekļiem.

“Galu galā, tā kā mums visiem citiem ir jārēķinās ar šiem operatīvajiem transportlīdzekļiem, tad operatīvā transportlīdzekļa vadītājam būtu tomēr jārēķinās ar cita operatīvā transportlīdzekļa vadītāju, tā kā pierādīja šī situācija. Lai gan šiem operatīvajiem transportlīdzekļiem – gan ugunsdzēsējiem, gan ātrajai palīdzībai – būtībā ir vienādas priekšrocības, tad savā starpā viņiem būtu jāuzmanās,” - tā Irbītis.

Šādas situācijas ir retas, bet ne neiespējamas. Video kadros redzams, ka viens no vadītājiem tomēr vairāk aizmirsa par piesardzību.

Ugunsdzēsēji aizbrauca pie sarkanās gaismas, līdz ar to ugunsdzēsējiem bija jāpārliecinās vairāk un jābrauc uzmanīgāk.

Noteikumos ļauts operatīvo dienestu transportlīdzekļiem braukt pie sarkanās gaismas, garantējot drošību.

Arī neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta pārstāvis norāda, ka, tiklīdz viens otram tuvojas operatīvais dienests, rodas citi likumi. Proti, labās rokas likums, uz.

Ugunsdzēsēju trešās daļas komandieris atzīst, ka bīstamā situācija radusies vadītāju neuzmanības dēļ, taču tajā pašā laikā kalpo kā atgādinājums par nestandarta situācijām uz ceļa.

“Šis video tiek vērtēts kā mācību materiāls, kurš attiecīgi tiek izmantots, daloties ar visiem,

ne tikai autovadītājiem, bet arī ugunsdzēsējiem un apakšvienības komandieriem tiek runāts, pārrunāts atkārtoti. Periodiski dienestā ir nodarbības, kad tiek pārrunātas situācijas, kādās vajag pievērst uzmanību,” raidījumam Degpunktā stāsta VUGD RRP 3.daļas komandieris Krišjānis Mincenbergs.

Arī neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta darbinieki veiks atkārtotas pārrunas ar saviem šoferiem.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu