Vairāk nekā 90% jauniešu rūp Latvijas iesaiste globālo vides jautājumu risināšanā (9)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

91% Latvijas jauniešu vecumā no 16 līdz 25 gadiem kopumā ir svarīgi, lai arī Latvijas sabiedrība iesaistītos globālo vides un dabas aizsardzības jautājumu risināšanā, noskaidrots Pasaules Dabas fonda (PDF) veiktajā aptaujā "Jauniešu intereses un to uzskati par prioritātēm Latvijas lēmumpieņēmēju dienaskārtībā nākamo desmit gadu laikā".

Kā informēja PDF komunikācijas vadītāja Daina Šteinberga,

69% aptaujāto jauniešu uzskata - lai risinātu vides un dabas problēmas Latvijā, netiek darīts pietiekami daudz,

tai skaitā videi draudzīgas attīstības nodrošināšanai Latvijā tiek atvēlēts kopumā nepietiekami daudz valsts un pašvaldību budžeta naudas. Tāpat 64% jauniešu uzskata, ka Latvijas pašreizējie likumi attiecībā uz dabas aizsardzību kopumā ir pārāk vāji.

Lai arī jaunieši iedzīvotāju iesaisti dabas saglabāšanā un izglītības pilnveidošanu par vides, dabas un klimata jautājumiem uzskata par neapšaubāmu prioritāti,

viņi uzskata, ka mācību iestādēs netiek sniegtas pilnvērtīgas zināšanas un izpratne.

Vidēji tikai 32% respondentu uzskata, ka mācību iestādēs izpratne par preču un pakalpojumu ietekmi uz vidi, klimata pārmaiņu mazināšanu, sugu un dzīvotņu saglabāšanu un citiem jautājumiem tiek veidota labā un teicamā līmenī.

Pēc 795 respondentu domām, visvairāk vides un dabas aizsardzības problēmu risināšanā Latvijā būtu jāiesaistās iedzīvotājiem. 62% uzskata, ka visvairāk vides aizsardzības problēmu risināšanā būtu jāiesaistās Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai, bet 57% uzskata, ka noteicošā loma jāuzņemas valdībai.

55% respondentu norādījuši, ka vides jautājumos jāiesaistās arī pašvaldībām, bet 52% aptaujāto uzskata, ka vides jautājumu risināšana jāuzņemas arī nevalstiskajām organizācijām.

Aptauja tika veikta šā gada janvārī, sadarbībā ar pētījumu centru SKDS anketēšanas veidā apzinot 303 respondentu viedokļus.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu