"Tas atgādināja labi iestudētu teātri." Baltkrievijas sagrābtajā lidmašīnā lidojušā latvieša piedzīvotais (57)

Annija Vīnkalna
, Ārvalstu ziņu nodaļas redaktore
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Privātais arhīvs, - / ONLINER.BY / AFP

"Tas atgādināja labi iestudētu teātri," norāda Renāts Rūtiņš. Viņš bija pasažieris "Ryanair" reisā Atēnas-Viļņa, kam svētdien nācās nosēsties Minskā. Lidmašīna ceļu turpināja bez vismaz diviem pasažieriem - Baltkrievijas opozīcijas medija "Nexta" dibinātāja Romāna Protaseviča un viņa draudzenes.

Lielākā daļa lidojuma pagāja pavisam mierīgi, stāsta Renāts. Viņš nemanīja konfliktu starp pasažieriem un apkalpi, par ko izskanējušas ziņas vairākos medijos.

"Vienā brīdī bija ļoti straujš pagrieziens. Varēja redzēt nedaudz satrauktu reakciju no stjuartu puses," norāda Renāts. Izskanējis sākumā stjuartu un pēc tam pilota paziņojums par nosēšanos Minskā. Tas radījis neizpratni - kāpēc jānosēžas citā valstī, turklāt ārpus Eiropas Savienības, ja Lietuvā ir Kauņas lidosta? "Šķita, ka varbūt radusies kāda problēma ar lidmašīnu, kuras dēļ jāveic nosēšanās, bet principā bija tikai pilota paziņojums par nosēšanos Minskā kaut kādas ārkārtas situācijas dēļ."

Pasažieri nezināja, ka "Ryanair" lidmašīnu Baltkrievijas gaisa telpā pavada iznīcinātājs.

"Salonā situācija tika uztverta mierīgi. Taču izkāpšanas laikā tas viss atgādināja, jāsaka godīgi - labi iestudētu teātri," saka Renāts. Lidostā bija gan ātrās palīdzības, gan ugunsdzēsēju, gan arī policijas mašīnas. Pasažierus nelielās grupiņās veda ārā no lidmašīnas un izlika ārā viņu somas, ko pārbaudīja speciāli apmācīti suņi. Pēc tam pasažieri tika pārvesti uz nelielu gaiteni, kur tika veikta vēl viena pārbaude, kam savukārt sekoja vairāku stundu gaidīšana.

Minskas lidostas drošības dienesta darbinieks ar suni pārbauda Minskā nosēdināto "Ryanair" lidmašīnu
Minskas lidostas drošības dienesta darbinieks ar suni pārbauda Minskā nosēdināto "Ryanair" lidmašīnu Foto: AFP/SCANPIX

Atrodoties otrajā pārbaudē lidostas gaitenī, Renāts redzēja, kā tiek aizvests Protasevičs. Protasevičs, kurš lidmašīnā bija kopā ar draudzeni (BBC Krievijas ziņu dienests viņu identificējis kā 23 gadus veco Krievijas pilsoni Sofiju Sapegu), esot uzvedies mierīgi.

"Pieļauju, ka šis cilvēks saprata, kas notiek, jau tad, kad izdzirdēja vārdu "Minska".

Padomājot par versiju par mīnēto lidmašīnu, rodas jautājums, kāpēc kāds atsevišķs cilvēks jāved kaut kur prom? Neiet kopā minējumi nedz par mīnām, nedz arī par konfliktu," pauž Renāts.

Pasažieri informāciju par notiekošo un tā iemesliem galvenokārt izlasīja internetā. Otrajā pārbaužu kārtā jau esot ticis paziņots, ka nedrīkstot fotografēt un filmēt. Apmēram stundu pēc lidmašīnas nosēšanās lidostā pazuda internets - nedarbojās ne lidostas bezvadu tīkls, nedz arī mobilais internets.

Renāts norāda, ka esot bijis pozitīvi pārsteigts par Latvijas Ārlietu dienestu. Kontaktus nemitīgi uzturēja gan vēstniecības pārstāvji Minskā, gan pēc tam arī vēstniecība Lietuvā. "Jāņem vērā, ka šis ir arī Covid-19 laiks. Jautājumi bija ne tikai par to, kas ar mums notiks tālāk, bet arī saistībā ar visām vajadzīgajām formalitātēm, lai varētu iebraukt Latvijā. Ārlietu ministrijas sniegtā informācija bija ļoti augstā līmenī. Ļoti pozitīvi, ka šādā situācijā ir pieejama palīdzība no valsts dienestiem," uzsver Renāts.

To pašu gan nevar teikt par aviosabiedrību "Ryanair". Pasažieriem no lidsabiedrības pienākušas ļoti vispārīgas īsziņas par nosēšanos Minskā, ārkārtas situāciju vai iekāpšanas laiku. "Ļoti skopa informācija," norāda Renāts, piebilstot - neskatoties uz stundām ilgo gaidīšanu, netika pat piedāvāts ūdens. "Domāju, ka liela daļa cilvēku, kas ar šo aviokompāniju lido, ar to arī rēķinās, ka nebūs augstākās klases servisa. Visu informāciju saņēmu no draugiem vai izlasīju internetā." 

Jāatzīmē, ka "Ryanair" preses dienests paziņojumā par svētdienas notikumiem nemaz nepieminēja Protaseviču vai faktu, ka vismaz viens pasažieris Minskā tika nolaupīts.

Taču pirmdienas rītā "Ryanair" vadītājs Maikls O'Līrijs radījumā "Newstalk Breakfast" notikušo raksturoja kā "valsts sponsorētu nolaupīšanu", un drīz pēc tam "Ryanair" publicēja jaunu paziņojumu: ""Ryanair" nosoda nelikumīgās darbības no Baltkrievijas varasiestāžu puses, kuras vakar (23.maijā) novirzīja "Ryanair" reisu FR4978 uz Minsku. Tas bija aviācijas pirātisms. Ar to tagad nodarbojas ES drošības aģentūras un NATO. "Ryanair" pilnībā sadarbojas ar tām. Sīkākus komentārus nevaram sniegt drošības apsvērumu dēļ."

Pasažieriem nācās pašiem meklēt naktsmītni Viļņā. Renāts pirmdienas rītā ar autobusu devās uz Rīgu, kas radīja neērtības un aizkavēja darba darīšanas.

"Tā nebija pirmā reize, kad biju Baltkrievijā," stāsta Renāts. "Esmu vairākas reizes ciemojies pie baltkrieviem. Tā ir ārkārtīgi pozitīva, atvērta un sirsnīga sabiedrība. Aizbraucot kaut uz vismazāko ciematu, jūs atvērtām rokām uzņems savās mājās. Man ļoti žēl, ka šai sabiedrībai jāiet cauri tam, kam tā iet cauri. Tie ir fantastiski cilvēki.

Kad vakar redzēju Romānu, man bija skaidra sajūta - nekas labs jau ar šo cilvēku nenotiks. Nekas labs šajā valstī viņu negaida.

Kad to redzi un saproti, tas ir ļoti bēdīgi."

Renāts arī uzskata, ka reakcijai uz šo notikumu būtu jābūt vērstai pret Baltkrievijas režīmu, nevis sabiedrību, tai skaitā arī sportistiem.

Notikumi Minskā izsaukuši starptautisku rezonansi, un īpaši aktīvi reaģējušas Lietuvas un Latvijas amatpersonas, aicinot atzīt Baltkrievijas gaisa telpu par nedrošu.

Savukārt Eiropas Savienības (ES) amatpersonu izteikumus politisko notikumu sekotāji uzņēma kritiski. Īpaši negatīvi izcēlās Eiropas Komisijas (EK) transporta komisāre Adīna Valeana, kura tvītoja: ""Ryanair" lidmašīna tikko pacēlās no Minskas un ir ceļā uz Viļņu. Lieliskas ziņas visiem, īpaši tajā esošo cilvēku ģimenēm un draugiem." Protaseviča nolaupīšana netika pieminēta. Vēlāk komisāre papildināja savu iepriekšējo ierakstu, norādot, ka "mums jāpārbauda visi fakti un pasažieri - nevaram to izdarīt līdz ielidošanai Viļņā; šāda veida situācijai būs sekas". 12 stundas pēc šī paziņojuma citus ierakstus viņa vairs nav publicējusi.

Tikmēr Eiropadomes priekšsēdētājs Šarls Mišels izteicis "dziļas bažas" - šī frāze jau folklorizējusies kā simbols politisko aprindu gausajai reakcijai uz nopietniem ārpolitiskajiem incidentiem. Tikmēr EK prezidente Urzula fon der Leiena pieprasījusi Protaseviča atbrīvošanu.

ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens nosodījis Baltkrievijas režīma rīcību, apdraudot vairāk nekā 120 pasažieru drošību, pieprasījis Protaseviča atbrīvošanu un norādījis uz Baltkrievijas specdienestu iesaisti.

Komentāri (57)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu