Aviokompānijas vairās lidot pār Baltkrieviju (13)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto
Ilustratīvs foto Foto: Eudyptula/Shutterstock

Pirmdien vairākas aviokompānijas mainījušas ierastos lidojumu maršrutus, lai nebūtu jāielido Baltkrievijas gaisa telpā. Tas noticis dienu pēc tam, kad aviokompānijas "Ryanair" reisam Atēnas-Viļņa nācās veikt nosēšanos Minskā, kur Aleksandra Lukašenko režīms aizturēja opozīcijas līderes Svetlanas Tihanovskas štāba locekli, opozīcijas medija "Nexta" dibinātāju un galveno redaktoru Romānu Protaseviču.

Aviācijas vietnes "Flightradar24" dati liecina, ka aviokompānijas pirmdien izvairās lidot pāri Baltkrievijai.

Latvijas nacionālā lidsabiedrība "airBaltic" pieņēmusi lēmumu pagaidām pārtraukt lidojumus Baltkrievijas gaisa telpā, pirmdien Latvijas Radio 4 raidījumā “Doma laukums” paziņoja Latvijas satiksmes ministrs Tālis Linkaits.

Saskaņā ar "Flightradar24" datiem, lidojumu maršrutus mainījušas arī aviokompānijas "Wizz Air" un "Austrian Airlines", lai gan tās vēl nav nākušas klajā ar oficiāliem paziņojumiem.

Tikām "Ryanair" reiss Pafa-Tallina pirmdien šķērsoja Baltkrievijas teritoriju, liecina "Flightradar24" informācija.

"Ryanair" preses dienests svētdien par notikušo publicēja paziņojumu, kurā nemaz nepieminēja Protaseviču vai faktu, ka vismaz viens pasažieris Minskā tika nolaupīts.

Pirmdien aviokompānija publicēja papildinājumu. ""Ryanair" nosoda nelikumīgās darbības no Baltkrievijas varasiestāžu puses, kuras vakar (23.maijā) novirzīja "Ryanair" reisu FR4978 uz Minsku. Tas bija aviācijas pirātisms," teikts jaunajā paziņojumā. "Ar to tagad nodarbojas ES drošības aģentūras un NATO. "Ryanair" pilnībā sadarbojas ar tām. Sīkākus komentārus nevaram sniegt drošības apsvērumu dēļ."

"Ryanair" vadītājs Maikls O’Līrijs pirmdienas rītā Īrijas medijam "NewsTalk" notikušo raksturoja kā Baltkrievijas valsts īstenotu lidmašīnas nolaupīšanu.

Kā ziņots, "Ryanair" svētdien paziņoja, ka tās lidmašīnai ceļā no Atēnām uz Viļņu likts nolaisties Minskas lidostā, jo no Baltkrievijas dispečeriem saņemta informācija par potenciālu drošības apdraudējumu. Šī informācija vēlāk neapstiprinājās, bet opozīcijas medija "Nexta" dibinātājs Protasevičs, kam Baltkrievijā draud nāvessods, Minskas lidostā tika aizturēts. "Telegram" kanālam "Nexta" bija ļoti svarīga loma pagājušajā gadā Baltkrievijā notikušo masu protesta akciju organizēšanā.

Brīdī, kad lidmašīnai Baltkrievijas gaisa telpā tika norādīts mainīt kursu, tā jau atradās tuvāk Viļņai nekā Minskai. Lai panāktu, ka lidmašīna dodas uz Minskas lidostu, to pavadījis Baltkrievijas gaisa spēku iznīcinātājs un militārais helikopters.

Kopā ar Protaseviču Minskā tika aizturēta arī viņa draudzene Sofija Sapega.

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu