ASV pieprasa atbrīvot Baltkrievijas nolaupīto žurnālistu (14)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens.
ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens. Foto: Jacquelyn Martin/Pool via REUTERS/File Photo

Amerikas Savienotās Valstis stingri nosoda Baltkrievijas režīma rīcību, piespriežot aviokompānijas "Ryanair" lidmašīnu nolaisties Minskas lidostā, kā arī pieprasa atbrīvot opozīcijas medija "Nexta" dibinātāju Romānu Protaseviču, kurš bija lidmašīnas pasažieru vidū, pavēstījis ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens.

ASV "stingri nosoda to, ka lidmašīna, kas bija ceļā starp divām Eiropas Savienības dalībvalstīm, tika piespiesta mainīt kursu, un pēc tam Minskā (..) tika aizturēts žurnālists Romāns Protasevičs. Mēs pieprasām viņu nekavējoties atbrīvot", sacīts Blinkena paziņojumā.

Viņš uzsvēris, ka Baltkrievijas varasiestāžu rīcība apdraudējusi cilvēku dzīvību.

"Šī Lukašenko režīma šokējošā rīcība apdraudēja vairāk nekā 120 pasažieru, kuru vidū bija ASV pilsoņi, dzīvību," sacīts Blinkena paziņojumā.

"Sākotnējās ziņas, kas liecina, ka iesaistīti Baltkrievijas specdienesti

un ka izmantota Baltkrievijas militārā lidmašīna (..), rada dziļas bažas un tās ir pilnībā jāizmeklē," norādījis ASV valsts sekretārs.

Paziņojumā teikts, ka ASV savu reakciju uz notikušo koordinē ar partneriem, tostarp ar Eiropas Savienības, Lietuvas un Grieķijas amatpersonām.

Savienotās Valstis ir kopā "ar baltkrievu tautu tās centienos pēc brīvas, demokrātiskas un labklājīgas nākotnes, kā arī atbalsta tās aicinājumu režīmam ievērot cilvēktiesības un pamatbrīvības", piebildis Blinkens.

Lidsabiedrība "Ryanair" svētdien paziņoja, ka tās lidmašīnai ceļā no Atēnām uz Viļņu likts nolaisties Minskas lidostā, jo no Baltkrievijas dispečeriem saņemta informācija par potenciālu drošības apdraudējumu.

Šī informācija vēlāk neapstiprinājās, bet opozīcijas medija "Nexta" dibinātājs Protasevičs, kam Baltkrievijā draud nāvessods, Minskas lidostā tika aizturēts. "Telegram" kanālam "Nexta" bija ļoti svarīga loma pagājušajā gadā Baltkrievijā notikušo masu protesta akciju organizēšanā.

"Ryanair" paziņojumā nekas nebija minēts par Protaseviča nolaupīšanu.

Brīdī, kad lidmašīnai Baltkrievijas gaisa telpā tika norādīts mainīt kursu, tā jau atradās tuvāk Viļņai nekā Minskai. Kā pastāstījusi Lietuvas prezidenta Gitana Nausēdas galvenā ārlietu padomniece Asta Skaisgirīte, lai panāktu, ka lidmašīna dodas uz Minskas lidostu, to pavadījis Baltkrievijas gaisa spēku iznīcinātājs un militārais helikopters.

Aleksandrs Lukašenko personīgi devis rīkojumu likt lidmašīnai mainīt kursu un pacelties gaisā iznīcinātājam, paziņoja Baltkrievijas prezidenta preses dienests.

Lidmašīnas sagrābšanu asi nosodījušas arī Eiropas Savienības augstākās amatpersonas, NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs un daudzas ES dalībvalstis un citas valstis.

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu