Armēnija: Apšaudē ar Azerbaidžānas spēkiem dzīvību zaudējis armēņu karavīrs (5)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Armēnijas premjerministrs Nikola Pašinjans.
Armēnijas premjerministrs Nikola Pašinjans. Foto: EPA/ARMENIA GOVERNMENT PRESS OFFICE HANDOUT

Armēnijas un Azerbaidžānas robežas otrdien apšaudē ar azerbaidžāņu spēkiem kritis armēņu karavīrs, pavēstīja Armēnijas Aizsardzības ministrija, attiecībām kaimiņvalstu starpā turpinot saglabāties spraigām kopš rudens kara Kalnu Karabahas strīdus reģiona dēļ.

Ministrija vēlāk norādīja, ka situācija pēc sadursmes Verin Šoržas robežpunktā Geharkunikas rajonā, valsts austrumos, ir mierīga.

Apvidus robežojas ar Kalbadžaras rajonu, ko Azerbaidžāna atguva pēc pērnā kara.

"Apšaudē, kas sākās pēc tam, kad Azerbaidžānas karaspēks atklāja uguni, viens mūsu karavīrs tika nogalināts," teikts ministrijas paziņojumā.

Vienlaikus Azerbaidžānas Aizsardzības ministrija noliedza, ka tās spēki būtu atklājuši uguni.

"Atbilstoši mūsu informācijai incidents, kurā dzīvību zaudēja armēņu karavīrs, bija negadījums, un tam nav nekāda sakara ar azerbaidžāņu pusi," teikts ministrijas paziņojumā.

Septembrī kaimiņvalstu starpā izcēlās konflikts par pamatā armēņu apdzīvoto Kalnu Karabahas strīdus reģionu, kā rezultātā dzīvību zaudēja aptuveni 6000 cilvēku.

Karadarbība ilga sešas nedēļas un noslēdzās 9.novembrī, kad Armēnija un Azerbaidžāna ar Krievijas atbalstu noslēdza vienošanos par uguns pārtraukšanu Kalnu Karabahas konfliktā, ko Armēnijā daudzi uzskata par kapitulāciju.

Saskaņā ar vienošanos armēņi zaudēja daļu Kalnu Karabahas pamatteritorijas, kā arī visus drošības buferzonas rajonus, kas kopš 90.gadiem atradās armēņu kontrolē.

Situācija saasinājās maija vidū, kad Armēnija apsūdzēja Azerbaidžānas armiju robežas pārkāpšanā, lai aplenktu ezeru, ko dala abas valstis. Azerbaidžāna šīs apsūdzības noraidīja.

Armēnijas premjerministrs Nikols Pašinjans tad lūdza Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu sniegt Armēnijai militāro palīdzību. Maskava atbildēja, ka palīdzēs ar abu valstu kopīgās robežas noteikšanu.

Kalnu Karabaha, kas padomju laikā bija Azerbaidžānas PSR sastāvā, kopš deviņdesmito gadu sākuma ir "de facto" neatkarīga armēņu republika. Kaut arī kopš PSRS sabrukuma Azerbaidžāna nekontrolēja Kalnu Karabahu, tā šo armēņu apdzīvoto reģionu uzskata par savu teritoriju.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu