Saeimas komisija steidzamības kārtā virza likumprojektu par vakcinācijas fakta apliecināšanu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto
Ilustratīvs foto Foto: EPA/REHAN KHAN

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija nolēma noteikt steidzamību likumprojektam, kas paredz piešķirt Ministru kabinetam deleģējumu pār vakcinācijas pret Covid-19 fakta pieprasīšanas, izsniegšanas un pārbaudes kārtību.

Veselības ministrijas Juridiskās nodaļas vadītāja vietniece Anita Jurševica sēdē skaidroja, ka priekšlikums ir saistīts ar Digitālo zaļo sertifikātu. Lai to ieviestu, pēc Jurševicas paustā, nepieciešams deleģējums Ministru kabinetam, kas savukārt nosaka attiecīgo kārtību.

Komisijas priekšsēdētājs Juris Rancāns (JKP) vērsa uzmanību uz faktu, ka šim priekšlikumam bija noteikta parastā kārtība, tāpēc tas varētu stāties spēkā tikai jūlijā, savukārt gan nacionālā mēroga vakcinācijas fakta apliecināšanas iespēju, gan Eiropas Savienības kopējo Digitālo zaļo sertifikātu plānots ieviest aptuveni turpmākā mēneša laikā.

Veselības ministrijas parlamentārais sekretārs Ilmārs Dūrītis (AP) norādīja, ka šis arī ir tas iemesls, kādēļ tiek aicināts piešķirt steidzamību. Turklāt pretējā gadījumā pastāv iespēja, ka varētu aizkavēties Digitālā zaļā sertifikāta ieviešana. Vienlaikus deputāts arī vērsa uzmanību, ka iepriekš ir bijuši precendenti, kad Ministru kabinets attiecīgo regulējumu izstrādā paralēli Saeimā virzītiem likumu grozījumiem.

Līdz ar to tika nolemts veidot atsevišķu komisijas priekšlikumu, nemainot sākotnējo veselības ministra Daniela Pavļuta (AP) iesniegto priekšlikumu. Komisijas priekšsēdētājs lūdza to iekļaut ceturtdienas darba kārtība.

Deputāts Raimonds Bergmanis (ZZS) šajā sakarā pauda nožēlu, jo par steidzamības piešķiršanu tika diskutēts jau iepriekš, bet beigās tika nolemts steidzamību nepiešķirt.

Šis priekšlikums paredz, ka, "lai varētu atļaut izmantot izņēmumus epidemioloģiskās drošības pasākumiem personām, kuras ir vakcinētas pret Covid-19 infekciju, pārslimojušas to vai kuru veiktie testi pret Covid-19 infekciju ir negatīvi, tiek izsniegti sadarbspējīgi sertifikāti, kas apliecina vakcinācijas vai pārslimošanas faktu vai informāciju par veikto testēšanu pret Covid-19 infekciju".

Tāpat tas paredz, ka "Ministru kabinets nosaka sadarbspējīgu vakcinācijas, testēšanas vai pārslimošanas sertifikātu pieprasīšanas, sagatavošanas, izsniegšanas, pārbaudes un izmantošanas kārtību, kā arī sadarbspējīgā vakcinācijas, testēšanas vai pārslimošanas sertifikātā iekļaujamās informācijas apjomu un informācijas apjomu, kas ir pieejams institūcijām un pakalpojumu sniedzējiem".

Grozījumus paredzēts veikt Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu