Latvija līdz maija beigām saņems vēl 56 400 "AstraZeneca" devas; pietiks visiem pirmās devas saņēmējiem (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto
Ilustratīvs foto Foto: REUTERS/Kai Pfaffenbach/File Photo

Līdz maija beigām Latvija saņems vēl 56 400 "AstraZeneca" devas, valdības sēdē pavēstīja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

"Līdz ar ko mēs pilnībā nosedzam jūnijā nepieciešamo otro devu apjomu, un šī intriga ir beigusies - mums pietiek "AstraZeneca" pat ar rezervi, lai nosegtu visas nepieciešamās devas tiem, kas ir saņēmuši pirmo devu," sacīja ministrs.

Tāpat nākamās nedēļas laikā plānots saņemt arī 117 000 "Pfizer"/"BioNTech" vakcīnas devu, 19 200 "Moderna" devu un 26 400 "Johnson & Johnson" devu.

Ģimenes ārste Ilze Skuja, komentējot vakcinācijas procesu ģimenes ārstu praksēs, valdības sēdē sacīja, ka vakcīnu piegāde notiek laikus. Vienlaikus daļai no ģimenes ārstiem šonedēļ nav piegādāta "AstraZeneca" vakcīna.

"Tas rada nepieciešamību pārveidot sarakstus, risināt, atbildēt pacientiem uz jautājumiem," atzina ārste.

Tāpat speciālisti nevarot plānot jauniešu vakcinēšanu, jo nav skaidrības par "Pfizer"/"BioNTech" piegādēm. Skuja uzsvēra, ka jauniešu vecāki vakcinēšanu labprātāk uztic ģimenes ārstiem, tāpēc nepieciešama skaidrība.

Jau ziņots, ka iepriekš veselības ministrs mikroblogošanas vietnē "Twitter" apgalvoja, ka, modelējot dažādas situācijas, "jau vairākas nedēļas "AstraZeneca" ienākošos apjomus" Veselības ministrija rezervē tās baltsvakcīnām.

Sākotnēji bija iecerēts, ka "AstraZeneca" vakcīna būs galvenā, kuru izmantos Eiropas Savienības (ES) iedzīvotāju imunizācijā pret Covid-19, jo tā ir lēta un to ir vienkārši lietot. Tomēr šī iecere izgāzusies, jo uzņēmums nespēj paredzētajos termiņos pildīt piegādes saistības. Turklāt radušās bažas, ka vakcīna ļoti retos gadījumos var izraisīt trombu veidošanos, tāpēc vairākas valstīs pārtraukta vai ierobežota tās izmantošana.

Par neizpildītajām saistībām ES kompāniju "AstraZeneca" iesūdzējusi tiesā.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu