"Ryanair" lidmašīnas nosēdināšanu Minskā līdz ar Lietuvu izmeklē arī Polija un FIB (6)

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Baltkrievijas varasiestāžu veikto Īrijas aviokompānijas "Ryanair" lidmašīnas nosēdināšanu Minskā līdz ar Lietuvu izmeklē arī Polijas tiesībsargājošās iestādes un ASV Federālais izmeklēšanas birojs (FIB), piektdien žurnālistus informējis Lietuvas Kriminālpolicijas biroja priekšnieks Rolands Ķišķis.

"Līdztekus pirmstiesas izmeklēšanai, ko sākusi Polija, esam saņēmuši informāciju arī no ASV kolēģiem, ka savu izmeklēšanu sācis FIB. Intensīvi sadarbojamies arī ar kolēģiem no Īrijas, no Grieķijas - tas notiek ik dienu, 24/7 režīmā," viņš stāstījis.

Pēc Ķišķa teiktā, nopratināti visi lidmašīnas apkalpes locekļi un "aptuveni 90% pasažieru".

Lietuvas ģenerālprokurores vietnieks Gints Ivanausks norādījis, ka "Ryanair" lidmašīna joprojām atrodas Viļņas lidostā, jo vēl nav veiktas visas izmeklēšanai nepieciešamās darbības, un tuvākajās dienās paredzēts veikt tās papildu apskati.

Viņš piebildis, ka Polija veic izmeklēšanu, jo tur reģistrēta "Ryanair" lidmašīna, un Lietuvas un Polijas prokuratūras veidos kopīgu izmeklēšanas grupu.

Savukārt Ķišķis norādījis ka FIB, domājams, sācis izmeklēšanu saistībā ar informāciju, ka lidmašīnā atradušies ASV pilsoņi. "Protams, gadījumā, ja ir informācija, ka starp pasažieriem bijuši šīs valsts pilsoņi, valsts pati lemj, vai uzsākt izmeklēšanu," viņš skaidrojis.

Vienlaikus Kriminālpolicijas biroja priekšnieks atzinis, ka Lietuvas izmeklētāji vēlētos, lai sadarbība ar "Ryanair" būtu efektīvāka.

"Sadarbība notiek, bet, vaļsirdīgi runājot, mēs ar prokuratūru uzskatām, ka tā varētu norisināties ātrāk un efektīvāk," viņš sacījis.

Vaicāts par lidsabiedrības lomu izlemšanā, vai lidmašīnai mainīt kursu un nolaisties Minskā, Ķišķis norādījis, ka no "Ryanair", kas veic savu iekšējo izmeklēšanu, tiek gaidītas oficiālas atbildes, bet "tas nenotiks ātri".

'Jautājums ir jutīgs, tādēļ gribam saņemt simtprocentīgu atbildi, kā viss bija," viņš piebildis.

Kriminālpolicijas biroja vadītājs arī apliecinājis, ka Viļņas lidosta saņēmusi draudu vēstuli, ka lidmašīnā ievietots spridzeklis - jau ziņots, ka šī informācija nav apstiprinājusies. Viņš nav atklājis, kādā laikā vēstule saņemta, norādot, ka informācija "tiks pārbaudīta un vērtēta".

Lūgts apstiprināt vai noliegt informāciju, ka Baltkrievijas dispečeri brīdinājumu par lidmašīnā it kā ievietoto spridzekli tai nosūtījuši un novirzījuši to uz Minskas lidostu agrāk, nekā saņēmuši draudu vēstuli, Ķišķis norādījis, ka tiesībsargājošās iestādes "var sniegt tikai oficiāli apstiprinātu informāciju".

Viņš arī pastāstījis, ka ceturtdien saņemta Baltkrievijas atbilde pa Interpola kanālu.

"Saturs ir ļoti īss - Minskā nolaidusies lidmašīna, no lidmašīnas izsēdināti un palikuši Minskā pieci pasažieri, tai skaitā arī Romāns Protasevičs, kurš aizturēts saistībā ar Baltkrievijas tiesībsargājošo iestāžu veikto pirmstiesas izmeklēšanu," stāstījis Kriminālpolicijas biroja vadītājs.

Gan Ķišķis, gan Ivanausks norādījuši, ka tuvākajās dienās paredzēts nosūtīt Baltkrievijai tiesiskās palīdzības lūgumu.

Ķišķis piebildis, ka tiek pārbaudīta arī informācija, ka operācijā piedalījušies Baltkrievijas specdienesti, un Lietuva vērsusies pie visām valstīm, no kurām varētu gaidīt atbildes.

Pēc viņa teiktā, aizdomās turētā statuss šai izmeklēšanā vēl nevienam nav noteikts, un arī īpašā liecinieka statusā neviens nav nopratināts.

"Ryanair" svētdien paziņoja, ka tās lidmašīnai ceļā no Atēnām uz Viļņu likts nolaisties Minskas lidostā, jo no Baltkrievijas dispečeriem saņemta informācija par potenciālu drošības apdraudējumu. Šī informācija vēlāk neapstiprinājās, bet Minskas lidostā tika aizturēts opozīcijas medija "Nexta" dibinātājs Romāns Protasevičs, kam Baltkrievijā draud nāvessods, un viņa draudzene Sofija Sapega, kas arī bija starp lidmašīnas pasažieriem. Brīdī, kad lidmašīnai Baltkrievijas gaisa telpā tika norādīts mainīt kursu, tā jau atradās tuvāk Viļņai nekā Minskai. Kā pastāstījusi Lietuvas prezidenta Gitana Nausēdas galvenā ārlietu padomniece Asta Skaisgirīte, lai panāktu, ka lidmašīna dodas uz Minskas lidostu, to pavadījis Baltkrievijas gaisa spēku iznīcinātājs un militārais helikopters.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu