Restorānu biedrība pozitīvi vērtē lēmumu pagarināt terašu darba laiku līdz pusnaktij

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zane Bitere/LETA

Saeimas lēmums atļaut sabiedrisko ēdināšanu ārtelpās līdz pusnaktij jeb plkst.24 ļaus restorānos vieglāk ievērot epidemioloģiskās drošības protokolu, pauda Latvijas Restorānu biedrības prezidents Jānis Jenzis.

Viņš atzina, lai arī par to, kādas prasības iedzīvotājiem jāievēro, apmeklējot āra terases, tika komunicētas ļoti plaši, un viesi par to tika brīdināti arī pirms ierašanās, apmeklētāji ne vienmēr tās gribējuši ievērot. "Protams, ja cilvēks sāk vakariņot pusastoņos, astoņos, tad tas, ka deviņos jādodas prom, var likties nedaudz jocīgi," sacīja Jenzis.

Tāpat viņš uzsvēra, ka lēmums ļaut strādāt līdz pusnaktij dos pozitīvu ekonomisko efektu gan pašiem ēdinātājiem, gan valstij kopumā, tostarp tādēļ, ka tas ļaus samazināt to uzņēmēju skaitu, kuram nepieciešams valsts atbalsts.

"Ņemot vērā visas distancēšanās prasības, viesus terasēs var uzņemt mazāk. Šāda darba laika pagarināšana nozīmēs, ka varēs apkalpot vēl vienu viesu maiņu," sacīja Jenzis.

Tāpat viņš izcēla, ka, āra terasēm atsākot darbu, saslimstība ar Covid-19 Latvijā nav strauji palielinājusies, bet tieši pretēji - samazinājusies. Viņš gan nenoliedza, ka ir dzirdēts arī par ēdinātājiem, kas visas nepieciešamās drošības prasības neievēro, tomēr Jenzis to salīdzināja ar sabiedrību kopumā, kur vienmēr ir tādi sabiedrības locekļi, kuri neievēro kādu likumu.

Savukārt, komentējot atvieglojumus, kas vakcinētajām personām stāsies spēkā 15.jūnijā, Jenzis stāstīja, ka biedrības ieskatā personu loku vajadzētu paplašināt - ja persona vēlas apmeklēt kādu vietu vai pasākumu bez ierobežojumiem, tas tiktu ļauts, uzrādot svaigu Covid-19 negatīvu testu, kas veikts par pašas personas līdzekļiem.

Viņš atzina, ka masku vilkšana apmeklētājiem lielas problēmas nav sagādājušas - no 15.jūnija vakcinētie tās varēs nevalkāt, apmeklējot kafejnīcas.

Jau vēstīts, ka Saeima 27.maijā atbalstīja rosinājumu atļaut sabiedrisko ēdināšanu ārtelpās līdz pusnaktij jeb plkst.24. Saeima šos grozījumus galīgajā lasījumā akceptēja Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likumā.

Pašlaik sabiedriskā ēdināšana ārtelpās atļauta līdz plkst.21, un, lai izmaiņas stātos spēkā, tās vēl jāizsludina Valsts prezidentam. Ņemot vērā, ka grozījumiem noteikta tā dēvētā "lielā steidzamība", tad pašlaik sagaidāms, ka tie varētu stāties spēkā maija beigās vai jūnija sākumā.

Ziņots arī, ka Ministru kabinets 27.maijā nolēma grozīt Epidemioloģiskās drošības pasākumus Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai, tostarp paredzot, ka no 15.jūnija cilvēki, kuri būs vakcinējušies pret Covid-19 vai to pārslimojuši, varēs piedalīties publiskos pasākumos, apmeklēt kafejnīcas, kino un teātra izrādes, koncertus, klubus un saņemt citus līdzīgus pakalpojumus, nelietojot sejas maskas un neievērojot divu metru distanci.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu