Eiropas Raidorganizāciju apvienība aptur Baltkrievijas raidsabiedrības dalību (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Mikrofons radio studijā. Ilustratīvs attēls.
Mikrofons radio studijā. Ilustratīvs attēls. Foto: Shutterstock

Eiropas Raidorganizāciju apvienības (EBU) valde piektdien vienojusies apturēt Baltkrievijas Televīzijas un radio kompānijas (BTRK) dalību organizācijā, Minskas raidsabiedrībai pārmetot novēršanos no organizācijas pamatvērtībām.

"EBU vērīgi sekojusi līdzi mediju brīvības apspiešanai Baltkrievijā un pastāvīgi aicinājusi EBU dalīborganizāciju BTRK ievērot mūsu pamatvērtības - izteiksmes brīvību, neatkarību un atbildību," teikts paziņojumā. "Kopš pagājušās vasaras apstrīdētajām vēlēšanām mēs esam izvērsuši kampaņu par neatkarīgās žurnālistikas un izteiksmes brīvības aizstāvēšanu šajā valstī. Mēs esam publiski atbalstījuši BTRK žurnālistus, kas iestājās pret valdības iejaukšanos. Mēs arī esam sekojuši līdzi notikumu atspoguļojumam BTRK un pauduši savas bažas kompānijas vadībai."

"Pēdējo nedēļu laikā mums īpašu satraukumu radījusi interviju pārraidīšana, kas, pēc visa spriežot, iegūtas spiediena rezultātā. Mēs esam sekojuši līdzi citām BTRK pārraidēm par šo jautājumu, kas ir raisījis citas nopietnas un lielā mērā ārkārtīgas bažas," norāda EBU

"Ņemot vērā šo ārkārtējo notikumu attīstību, valdei nav citas alternatīvas, kā rosināt BTRK dalības apturēšanu EBU," teikts paziņojumā. "BTRK ir laiks divas nedēļas atbildes sniegšanai, pirms lēmums par dalības apturēšanu stājas spēkā."

Baltkrievija izsaukusi globālu sašutumu, svētdien piespiežot Minskā nolaisties lidsabiedrības "Ryanair" reisa Atēnas-Viļņa lidmašīnai, lai aizturētu baltkrievu opozīcijas žurnālistu Romānu Protaseviču.

Šomēnes Baltkrievijas varasiestādes slēdza lielāko neatkarīgo tīmekļa mediju "tut.by".

Vēršanās pret neatkarīgajiem medijiem un oficiālajam kursam kritiski noskaņotiem žurnālistiem, kā arī pašmāju un ārvalstu plašsaziņas līdzekļiem pastāvīgi bijusi viena no Baltkrievijas autoritārā līdera Aleksandra Lukašenko režīma represiju iezīmēm, kas vēl izteiktāka kļuvusi kopš pērnās vasaras falsificētajām prezidenta vēlēšanām un tām sekojušās plašās protestu kustības.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu