Lietuvas prezidents: Krievija cenšas aprīt Baltkrieviju kā neatkarīgu valsti (24)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lietuvas prezidents Gitans Nausēda, Krievijas prezidents Vladimirs Putins
Lietuvas prezidents Gitans Nausēda, Krievijas prezidents Vladimirs Putins Foto: Olivier Hoslet/Pool via REUTERS, Mikhail KLIMENTYEV / Sputnik / AFP

Krievijas valdība pēdējos gados diezgan sekmīgi cenšas izmantot ģeopolitisko situāciju, lai "aprītu Baltkrieviju kā neatkarīgu valsti", piektdien intervijā "Bloomberg" televīzijai brīdinājis Lietuvas prezidents Gitans Nausēda.

"Domāju, ka viņiem tas izdodas, īpaši pēc 2020.gada augustā notikušajām [Baltkrievijas prezidenta] vēlēšanām. Uzskatu, ka pašlaik ir labvēlīgi apstākļi [Krievijas prezidenta Vladimira] Putina centieniem izvērst un īstenot abu valstu apvienošanas plānu, un domāju, ka viņš izmantos iespēju aprīt neatkarīgu valsti. Protams, var jau strīdēties, cik neatkarīga tā šobrīd ir. Īpašas neatkarības pazīmes pašlaik nav manāmas. Tomēr, manuprāt, pie Eiropas Savienības (ES) robežām norisinās ļoti bīstams ģeopolitisks process, un mums tas jāpatur prātā," viņš izteicies.

Lietuvas prezidents arī aicinājis tuvākajā NATO samitā "dot nepārprotamu signālu, ka alianse skaidri apzinās situāciju saistībā ar Austrumu partnerības valstīs pieaugošo spriedzi" un ir gatava spert attiecīgus soļus.

Nausēdas vērtējumā ES apsvērtās sankcijas Baltkrievijas ekonomikas nozarēm, iespējams, nenobiedēs Minskas režīma autoritāro līderi Aleksandru Lukašenko, tomēr brīdinās viņu par cēloņsakarību starp režīma darbībām un paredzamajām sekām.

Pēc Lietuvas prezidenta teiktā, ES līderi ķērušies pie nepieciešamajiem lēmumiem, pieprasot atbrīvot svētdien Minskas lidostā aizturēto opozīcijas medija "Nexta" dibinātāju Romānu Protaseviču un viņa draudzeni, studenti Sofiju Sapegu, aizliedzot Baltkrievijas aviosabiedrībām lidojumus ES gaisa telpā, liedzot tām piekļuvi ES lidostām un atzīstot Baltkrievijas gaisa telpu par nedrošu Eiropas lidmašīnām.

Runājot par Baltkrievijā netālu no Lietuvas robežas uzcelto Astravjecas atomelektrostaciju, Nausēda norādījis, ka jaunāko notikumu kontekstā Rietumiem tā būtu jāuzlūko ne tikai kā nedrošs elektroenerģijas avots, bet arī kā "ģeopolitisks ierocis diktatora Lukašenko rokās".

"Viņš var to izmantot kā instrumentu Eiropas sabiedrības šantažēšanai. Uzskatu, ka mums jādara viss, kas ir mūsu rokās, lai nepieļautu, ka elektroenerģija no Baltkrievijas nonāk ES tirgū," uzsvēris Nausēda.

Lietuvas prezidents norādījis, ka viņa valsts pašlaik ir drošs patvērums Baltkrievijas opozīcijai, žurnālistiem un visai pilsoniskajai sabiedrībai, pret kuru tiek vērstas represijas, taču Lukašenko režīms cenšas parādīt, ka opozīcija arī Lietuvā nevar justies droši.

"Protams, režīms cenšas viņus iebiedēt. Domājams, ka viens no pēdējo notikumu nolūkiem bija parādīt cilvēkiem, žurnālistiem, opozīcijai - redziet, mēs varam jūs dabūt rokā, lai kur jūs atrastos - gaisā, ūdenī, jebkur. Domāju, tāds bija nolūks, tāda bija loģika. Saskatu tikai vienu iespēju, kā mainīt šādu izturēšanās modeli, proti, ir jāparāda, ka "dziļu bažu paušanas" un citu retorisku paziņojumu laiks ir beidzies, un jāķeras pie reālas rīcības, jo cita ceļa ietekmēt šā režīma uzvedību mums nav," secinājis Nausēda.

Komentāri (24)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu