VDD pielaidi valsts noslēpumam Sozinovam bija izsniedzis tikai uz vienu gadu (4)

CopyLinkedIn Draugiem X
Andrejs Sozinovs
Andrejs Sozinovs Foto: Paula Čurkste/LETA

Šonedēļ no amata atstādināts ietekmīgais Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes priekšnieka vietnieks Andrejs Sozinovs. Viņu tur aizdomās par naudas atmazgāšanu un ienākumu nenorādīšanu deklarācijā. Sozinovs pēc atbrīvošanas no apcietinājuma intervijā TV3 raidījumam "Nekā personīga" sacīja, ka aizturēšanas iemeslus neizprot un aizdomām viņš neredzot pamata.

Andrejs Sozinovs Valsts policijā strādā vairāk nekā 20 gadus. No viņa kā Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas priekšnieka bija atkarīgs, kā veiksies smagu un sevišķu smagu noziegumu izmeklēšana un vai tos atklās.

Sozinovs bija redzams medijos komentējam gan Imantas pedofila aizturēšanu, gan uzbrukumu bijušajam specdienesta priekšniekam, gan stāstot par cigarešu kontrabandas shēmām Rīgas Centrāltirgū.

25. maijā aizturēts tika pats Sozinovs. Valsts drošības dienests viņu tur aizdomās par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu lielos apmēros un izvairīšanos deklarācijā norādīt ziņas par mantu vai citiem ienākumiem.

Kriminālprocesā tika veiktas kratīšanas 18 objektos, tajā skaitā viņa darba vietā un dzīvesvietā Ādažos.

Māja, kurā dzīvo Sozinovs, ir uz mātes vārda. Policijas darbiniekam ir arī īpašums Taurenes pagastā Vecpiebalgas novadā un dzīvoklis Salaspilī. Abi norādīti kā viņam piederoši. Māju uzcelšanai un dzīvokļa iegādei kopumā ņemts ap 50 tūkstošu eiro liels aizņēmums, lielākā daļa parādu bankai jau atmaksāti.

Ar algu policijā finanšu saistības tik drīz dzēst nebūtu iespējams, bet citi būtiski ienākumi Sozinova deklarācijā neparādās.

Valsts drošības dienests pieredzējušo policistu aizturēja otrdien viņa mājās, un Sozinovs divas dienas pavadīja izolatorā.

Viņu gribēja ilgāk paturēt apcietinājumā, bet tiesa šādu drošības līdzekli neuzskatīja par pamatotu un Sozinovu ceturtdien atbrīvoja.

Sozinova karjera policijā bijusi strauja. 2000.gadā sācis kā inspektors, Sozinovs jau divus gadus vēlāk ir Kriminālpolicijas priekšnieks Rīgas rajonā. Karjeras augstākais punkts ir Kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Rīgas reģionā, amats, kurā Sozinovs bija gandrīz desmit gadus.

Paralēli darbam tiesībaizsardzības iestādē Sozinovs piepelnījies "Latvijas pasta bankas" apsardzē. Šī komerciestāde tobrīd piederēja Mihailam Uļmanam.

Uļmanam 2016.gadā radās domstarpības ar maksātnespējas administratoru Mārtiņu Bunku.

Bunkus bija atklājis Uļmana necaurspīdīgos darījumus "Rego Trade" lietā un  tiesas ceļā prasīja no uzņēmēja vairākus simtus tūkstošu.

Vienlaikus kriminālprocesu pret Bunku sāka policija, un maksātnespējas administrators uzskatīja, ka lieta pret viņu ir safabricēta. Bunkus vērsās tiesībsargājošajās iestādēs pret Uļmanu, apgalvojot, ka uzņēmējam palīdz Sozinovs. Bunkus ziņoto pārbaudīja KNAB, bet korupcija neapstiprinājās.

Sozinovs ir kaislīgs mednieks, kluba "Melnie lūši" biedrs. Ieroču tirgotājs Arnolds Libeks ir viens no atklātajiem Sozinova kritiķiem. Viņš kritizējis Sozinova vadīto struktūrvienību ietekmes izmantošanā un lietas safabricēšanā pret viņu, lai pavērtu ceļu valsts iepirkumos Libeka konkurentam firmai "Purnavu muiža".

Sozinova krēsls sašūpojās līdz ar iekšlietu ministra Sanda Ģirģena nonākšanu amatā.

Ģirģens neļāva policijas vadībā nostrādāt pilnu termiņu Intam Ķuzim un no jaunā priekšnieka sagaidīja rotācijas, starp kuriem neoficiāli jau iepriekš bija zināms Sozinova vārds.

Sozinovs pērn rudenī no Rīgas reģiona uz trim gadiem tika nosūtīts vadīt Kriminālpoliciju Zemgales reģiona pārvaldē Jelgavā.

"Nekā personīga" ir zināms, ka pieredzējušajam Kriminālpolicijas priekšniekam

Sozinovam pēdējos gados Valsts drošības dienests pielaidi valsts noslēpumam vairākkārt deva uz saīsinātu laiku.

Speciālā atļauja pērn maijā tika izsniegta vien uz gadu.

Lai gan Sozinovs bija iesniedzis dokumentus pielaides pagarināšanai, dienests viņam speciālo atļauju anulēja. Tiesa, lēmumu par pielaides atņemšanu Sozinovs vēl var pārsūdzēt.

Viņš sola kliedēt aizdomas pret viņu tikko sāktajā kriminālprocesā. Bet uz jautājumu, vai viņam izdosies atgriezties darbā policijā, Sozinovs tik pārliecināti neatbild.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu