Digitālais Covid-19 sertifikāts: kas jāņem vērā iedzīvotājiem? Preses konference (4)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Uzņēmuma "ZZ Dats" direktors Edžus Žeiris, nacionālā veselības dienesta Vakcinācijas projekta nodaļas pārstāvis Māris Dreimanis, veselības ministrs Daniels Pavļuts, "Mobilly" valdes priekšsēdētājs Valdis Bergs
Uzņēmuma "ZZ Dats" direktors Edžus Žeiris, nacionālā veselības dienesta Vakcinācijas projekta nodaļas pārstāvis Māris Dreimanis, veselības ministrs Daniels Pavļuts, "Mobilly" valdes priekšsēdētājs Valdis Bergs Foto: Edijs Pālens, Zane Bitere, Paula Čurkste, Ieva Leiniša/LETA, Publicitātes. Kolāža: TVNET

Digitālais Covid-19 sertifikāts izmantošanai būs derīgs kopā ar personu apliecinošu dokumentu, trešdien medijiem uzsvēra veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Viņš stāstīja, ka no Veselības ministrijas puses pašreiz nekādi speciālie papildu sodi nav paredzēti par mēģinājumiem sertifikātu izmantot negodprātīgi. Tostarp Pavļuts atgādināja, ka jau pašreiz likumā ir paredzētas sankcijas par epidemioloģisko prasību neievērošanu, kā arī par krāpniecību ar dokumentiem.

"Ja būs nepieciešams kaut kas konkrēti attiecībā uz sertifikātiem, tad, konsultējoties ar Valsts policiju un Iekšlietu ministriju, noteikti strādāsim pie šādiem pilnveidojumiem," teica Pavļuts.

Arī sertifikāta izstrādātāja - SIA "ZZ Dats" - direktors Edžus Žeiris žurnālistiem uzsvēra, ka sertifikātu pārbaudītāju pienākums ir pārliecināties arī par personas, kura uzrāda sertifikātu, identitāti. "Ja netiek pārbaudīta personas identitāte, uzrādot personu apliecinošu dokumentu, tad tā jau ir atbildība pārbaudītāja pusē," teica Žeiris.

Tāpat viņš norādīja, ka arī tad, ja persona savu sertifikātu ir izdrukājusi, un to pazaudējusi, nav jāsatraucas par savu personas datu nokļūšanu kāda negodprātīga cilvēka rokās, jo sertifikāts iekļauj tikai minimālo datu kopu - vārdu, uzvārdu un dzimšanas datumu.

"ZZ Dats" direktors arī aicināja tos, kuriem sertifikāts ir izprintētā veidā, pirms tā izmantošanas vienmēr pārliecināties, vai tas ir derīgs un nav kaut kādu iemeslu dēļ ticis anulēts.

Jau vēstīts, ka šā gada 1.jūnijā Latvijā tika sākta digitālo Covid-19 sertifikātu izmantošana, kas nodrošinās iedzīvotājiem iespēju uzrādīt apliecinājumu par veikto vakcināciju pret Covid-19, veiktā Covid-19 laboratoriskā testa rezultātu vai Covid-19 izslimošanas faktu. Savus digitālos Covid-19 sertifikātus iedzīvotāji var apskatīt tīmekļvietnē "covid19sertifikats.lv", pieslēdzoties ar kādu no drošas piekļuves līdzekļiem.

Latvijas izsniegtos digitālos Covid-19 sertifikātus atpazīs arī citās Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs. Turklāt no 15.jūnija tiks sākta integrācija ar ES digitālā Covid-19 sertifikāta vārteju.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu