Pirmo reizi konstatēta cilvēka inficēšanās ar retu putnu gripas paveidu (10)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Ķīnā pirmo reizi konstatēta cilvēka inficēšanās ar retu putnu gripas paveidu H10N3, šonedēļ apstiprināja Ķīnas Nacionālā veselības komisija.

Inficēšanās konstatēta Ķīnas austrumu provincē Dzjansu, ziņo aģentūra “Reuters”.

Nacionālā veselības komisija norāda, ka šis ir pirmais zināmais gadījums pasaulē, kad cilvēks inficējis ar H10N3.

Kāds 41 gadu vecs provinces iedzīvotājs 28.aprīlī tika nogādāts slimnīcā, bet 28.maijā tika oficiāli apstiprināts, ka viņš inficējies ar H10N3. Komisija pagaidām nav komentējusi, kur pacients inficējies ar putnu gripas paveidu.

Pacienta stāvoklis šobrīd ir stabils, un jau tuvākajā laikā viņš tiks izrakstīts no slimnīcas. Nevienam no šā cilvēka tuvākajām kontaktpersonām inficēšanās ar H10N3 netika konstatēta.

Ķīnā sastopami daudzi putnu gripas paveidi, ar dažiem no kuriem reizēm inficējas arī cilvēki - galvenokārt putnkopības nozarē strādājošie.

Pagaidām gan nav iegūti pierādījumi, ka H10N3 no dzīvniekiem var viegli izplatīties pie cilvēkiem.

Nacionālā veselības komisija uzsver, ka H10N3 simptomi putniem ir diezgan mēreni un nav sagaidāms, ka inficēšanās ar H10N3 varētu izvērsties plašā uzliesmojumā.

Arī Pasaules Veselības organizācija (PVO) norāda, ka šobrīd neesot pierādījumu, ka cilvēki ar H10N3 var inficēties no citiem cilvēkiem.

Tomēr PVO atgādina, ka jaunas putnu gripas epidēmijas riski cilvēku vidū pastāv vienmēr.

40 gadu laikā līdz 2018.gadam pasaulē reģistrēti vien aptuveni 160 H10N3 gadījumi - vīrusa paveids galvenokārt konstatēts savvaļas putniem Āzijā un dažos gadījumos arī Ziemeļamerikā. Pagaidām nav zināms neviens gadījums, kad ar vīrusa paveidu būtu inficējušies mājputni.

Pēdējā nopietnā cilvēku inficēšanās ar putnu gripu fiksēta 2016. un 2017. gadā, kad no putnu gripas paveida H7N9 nomira aptuveni 300 cilvēki.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu