Blinkens: Krievijai jāaptur kiberuzbrukumi no savas teritorijas (4)

TVNET/LETA/DW
CopyLinkedIn Draugiem X
ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens
ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens Foto: Alex Brandon / POOL / AFP

Krievijai tāpat kā jebkurai valstij, no kuras teritorijas tiek veikti kiberuzbrukumi, ir pienākums kibernoziedzniekus atrast un saukt pie atbildības, intervijā telekanālam CNN sacīja ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens.

"Es uzskatu, ka jebkurai valstij ir jādara viss iespējamais, lai šos grupējumus atrastu un sauktu pie atbildības, arī gadījumā ar uzbrukumiem [ASV degvielas cauruļvadu sistēmai] "Colonial Pipeline"," norādīja ārlietu resora vadītājs.

Kā sacīja Blinkens, grupējums, kas ir atbildīgs par uzbrukumu "Colonial Pipeline", atrodas Krievijā.

"Tāpēc es uzskatu, ka Krievijas pusei ir pienākums izdarīt tā, lai tas neturpinātos," viņš piebilda.

ASV valsts sekretārs arī uzsvēra, ka Savienoto Valstu valdībai un privātajam sektoram ir jānostiprina aizsardzība pret kiberuzbrukumiem.

"Bet mums arī ir vajadzīgs, lai valstis visā pasaulē uzņemtos saistības un tad tās pildītu, lai neslēptu noziedzīgās organizācijas, kas piedalās šajos uzbrukumos, bet, gluži pretēji, atrastu tās, apturētu un sauktu pie atbildības," viņš piebilda.

7.maijā hakeru uzbrukuma rezultātā tika apturēts ASV degvielas cauruļvadu sistēmas "Colonial Pipeline" darbs, pa kuru degviela no Teksasas tiek piegādāta ASV Austrumkrastam.

11.maijā uzņēmums pavēstīja par pakāpenisku darba atjaunošanu. Vēlāk uzņēmums apstiprināja, ka samaksājis hakeriem 4,4 miljonu dolāru lielu izpirkumu.

ASV varasiestādes uzskata, ka "Colonial Pipeline" darbību uz vairākām dienām apturēja grupējums "DarkSide" un ka šī grupējuma hakeri dzīvo Krievijā, tomēr nav saistīti ar Krievijas varasiestādēm.

Vēlāk rietumvalstu mediji ziņoja par kiberuzbrukumu 30.maijā uzņēmumam JBS USA, kas ietilpst pasaules lielākajā, Brazīlijā bāzētajā gaļas ražošanas uzņēmumā JBS S.A.

Kiberuzbrukuma rezultātā radušies nopietni pārrāvumi uzņēmuma Ziemeļamerikas un Austrālijas struktūru informācijas sistēmu darbā.

ASV Federālais Izmeklēšanas birojs uzskata, ka šo kiberuzbrukumu īstenojis Krievijā izveidotais hakeru grupējums, kas darbojas ar nosaukumiem "REvil" un "Sodinokibi".

Baltā nama preses sekretāre Džena Psaki trešdien pavēstīja, ka jautājumu par Krievijas hakeru uzbrukumiem ASV prezidents Džo Baidens izvirzīs sarunās ar Krievijas kolēģi Vladimiru Putinu.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu