IZM datortehnikas nodrošināšanai skolotājiem un skolēniem nepieciešams valsts līdzfinansējums 1,6 miljonu apmērā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Skola. Ilustratīvs attēls.
Skola. Ilustratīvs attēls. Foto: Ivars Soikāns/LETA

Izglītības un zinātnes ministrijai (IZM) nepieciešams valsts līdzfinansējums 1,584 miljonu eiro apmērā, lai skolēniem un pedagogiem 4. un 7.klasēs nodrošinātu nepieciešamās tehnoloģijas mācību apguvei, liecina IZM iesniegtais informatīvais ziņojums Ministru kabinetam.

Tāpat ministrija rosinājusi valdībā pārdalīt vispārējās izglītības iestāžu mācību vides atbalsta mērķa finansējumu 359 180 eiro, tos piešķirot Eiropas Komisijas programmas "REACT-EU" projektam izglītības iestāžu digitalizācijai.

Lai nodrošinātu digitālās plaisas mazināšanos, IZM apņēmusies iegādāt mācību procesa nodrošināšanai nepieciešamo portatīvo datortehniku, kas prioritāri tiktu paredzēta izglītojamajiem no sociāli neaizsargātajām sabiedrības grupām - trūcīgajiem, maznodrošinātajiem, viena pieaugušā ar bērnu un daudzbērnu ģimenēm.

Kā norādīja ministrijā, Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) eksperti secinājuši, ka izglītības profesionāļu vidū visā pasaulē ir ļoti augusi interese par digitālo saturu ar interaktivitāti, rīkiem, kas palīdz sazināties un sadarboties tiešsaistē, labvēlīgas "mācību ekosistēmas" veidošanai tiešsaistē. IZM ieskatā, digitālās transformācijas procesu izglītībā nepieciešams turpināt, lai būtu iespējams nākotnē nodrošināt mūsdienīgu un efektīvu mācību procesu visās izglītības pakāpēs.

Papildus tam Latvijā izsludināto ārkārtējo situāciju Covid-19 dēļ arvien vairāk tiek pievērsta uzmanība attālinātā mācību procesa nozīmībai formālajā izglītībā, palielinot izglītības pieejamību.

Kā skaidroja IZM, attālinātās mācības ir viena no iespējām izglītojamajam iegūt un attīstīt digitālās prasmes.

Lai īstenotu un nodrošinātu attālinātas mācības, ir kritiski svarīgs tehnoloģiskais nodrošinājums izglītības iestādēm, pedagogiem un izglītojamiem. Līdz ar to IZM uzsver nepieciešamību pēc turpmākajām investīcijām izglītības iestāžu informāciju un komunikāciju tehnoloģiju aprīkojuma iegādei.

Ministrija līdz šim ar Eiropas Savienības fondu atbalstu modernizēja mācību vidi 38 pašvaldību 95 vispārējās izglītības iestādēs, tostarp investējot informācijas un komunikāciju tehnoloģiju risinājumu ieviešanā un aprīkojuma iegādē. Pērn martā iegādāja un saņēma dāvinājumos 5266 viedtālruņi un planšetdatori, kas bez atlīdzības nodoti pašvaldību īpašumā. Tāpat pērnā gada septembrī tika iegādāts 6261 portatīvais dators un šī gada februārī dāvinājumā tika saņemti 92 portatīvie datori. Visas tehnoloģijas nodotas pašvaldībām bez atlīdzības.

Taču kā uzsvēra IZM, tomēr informāciju un komunikāciju tehnoloģiju (IKT) aprīkojums izglītības iestādēs joprojām ir nepietiekams, īpaši trūkst portatīvā datortehnika. Atbilstoši Valsts izglītības informācijas sistēmas datiem, vairāk kā 41% izglītības iestāžu viena IKT aprīkojuma vienība ir uz pieciem izglītojamajiem un vairāk.

IZM atgādināja, ka Finanšu ministrijas sagatavotais informatīvais ziņojums par Atveseļošanās palīdzību kohēzijai un Eiropas teritorijām (REACT-EU) kā vienu no priekšlikumiem paredz "REACT-EU" finansējumu ministrijas atbalsta mērķim vispārējās izglītības iestāžu mācību vides uzlabošanai. IZM apņēmusies "REACT-EU" pasākuma investīcijas prioritāri novirzīt IKT aprīkojuma iegādei vispārējās izglītības iestāžu 7.klases un 4.klases izglītojamajiem un pedagogiem.

Lai arī "REACT-EU ietvaros iespējama 100% līdzfinansējuma likme, Finanšu ministrijas informatīvajā ziņojumā rosināts papildus nodrošināt nacionālo līdzfinansējums 15% apmērā. Īstenojot "REACT-EU" pasākumu, IZM projekta īstenošanai būs nepieciešams valsts budžeta līdzfinansējums 1 584 000 eiro apmērā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu