Neatļautās aģitācijas pēdas Ventspilī ved pie diviem politiskajiem spēkiem (6)

CopyLinkedIn Draugiem X
Ventspils Ostas ielas promenāde.
Ventspils Ostas ielas promenāde. Foto: Ieva Lūka/LETA

Ventspils līdzšinējā varas partija “Latvijai un Ventspilij” vēlēšanās svin uzvaru. Tiesa gan, atbalsts tai ir samazinājies un vairākumu domē tai saglabāt ļāvuši tikai daži simti balsu. Lemberga sāncenši uzskata, ka uzvara panākta ar pretlikumīgiem līdzekļiem, un jau pirms vēlēšanām solīja rezultātu apstrīdēt.

“Latvijai un Ventspilij” ieguvusi 7 no 13 vietām Ventspils domē. Kamēr partijas līderis Lembergs ir ieslodzījumā, spēku samērs esošajai varai un opozīcijai domē būs vienāds, un vienoties par mēra ievēlēšanu var neizdoties. Ja divu mēnešu laikā pēc pirmās sēdes dome neievēlēs priekšsēdētāju, Saeima var atlaist Ventspils domi.

Notiesājošs spriedums smagos noziegumos un Aivara Lemberga apcietināšana tiesas zālē īsi pirms priekšvēlēšanu kampaņas sākuma Ventspils domes opozīcijas partijām šoreiz deva reālas cerības gāzt 32 gadus ilgušo Lemberga varu pilsētā. Pēdējos 13 gadus tiesa viņam bija liegusi pildīt mēra pienākumus, taču faktiski pilsētu turpināja vadīt Lembergs. Līdz ar apcietinājumu šā gada februārī šis liegums tika atcelts, tādēļ politiķis atkal varēja sevi saukt par mēru.

Lemberga partijas "Latvijai un Ventspilij" sīvākais konkurents bija kopīgais "Jaunās Vienotības" un Latvijas Reģionu apvienības saraksts. Tā politiķi ir jau pieredzējuši Ventspils deputāti. Viņi domi iesūdzējuši tiesā par to, ka nav laisti pie informācijas un lēmumu pieņemšanas.

"Latvijai un Ventspilij" sāncenši VARAM ministrijai, KNAB, policijai un Centrālajai vēlēšanu komisijai rakstījuši neskaitāmus iesniegumus par iespējamiem pārkāpumiem priekšvēlēšanu laikā.

Opozīciju īpaši saniknoja anonīms izdevums, kas bez maksas nonāca ventspilnieku pastkastēs.

Tam iznāca četri numuri, kas bija veltīti Lemberga konkurentu nozākāšanai. Piekto KNAB uzgāja un izņēma, pirms tas nonāca pie lasītājiem.

Anonīmās avīzes eksemplārus atrada daudzdzīvokļu mājas pagrabā Sarkanmuižas dambī. Šī ēka Ventspilī pazīstama ar to, ka savulaik te bija deklarējies Aivars Lembergs. Šā iemesla dēļ viņš te pavadīja arī daļu no sava mājas aresta. Tagad tajā pašā dzīvoklī atrodas Ventspils attīstības aģentūra.

Pret šo organizāciju ASV noteikusi sankcijas, tāpat kā pret Lembergu. Tās finansējums nāca no Ventspils pašvaldības iestādēm, un Lembergs tur saņēma teju 100 tūkstošu eiro algu gadā. Pēc sankciju piemērošanas aģentūras ienākumi apsīka un tā tika pārreģistrēta Lemberga dzīvoklī.

KNAB izdevumus atzinis par slēptu aģitāciju un aizliedzis izplatīšanu. Pagaidām birojs vēl nav izlēmis, vai piemērot administratīvo sodu vai rosināt kriminālprocesu.

Anonīmā avīze saucas "Ko visādi "Ventspilnieki.lv" tev nestāsta". Visticamāk, domāts portāls un bezmaksas laikraksts “ventspilnieks.lv”,

ko izdod "Media Support" - ar Rūdolfu Meroni saistīts uzņēmums.

Rakstiem avīzē autori nav norādīti, tāpat trūkst kontaktinformācijas un izdevēja nosaukuma. Paraksti ir tikai karikatūrām. Mākslinieks Vilnis Bulavs "Nekā personīga" informēja, ka ilustrācijas caur kopīgu paziņu viņam pasūtījis Nacionālās apvienības saraksta kandidāts Ventspilī, publicists un žurnālists Imants Liepiņš.

No jautājuma, vai par avīzi interesējušies tiesībsargi, Liepiņš izvairījās. Viņš "Nekā personīga" aizliedza citēt savas atbildes un vēlāk atsūtīja rakstisku informāciju, ka kopš 2019. gada divreiz bijis KNAB, lai sniegtu liecības par to, kā ar Meroni saistītais medijs ietekmē vēlēšanu rezultātus Latvijā.

Tāpat tiek izmantots administratīvais resurss. Katru nedēļu tiek izdotas atskaites par darbu, kas ir vienkārši skaistu bildīšu formātā. "Ventas Balss", ko finansē arī dome, arī regulāri raksta slavinošus rakstus, ir vēstules no cietuma. Katru otro dienu ir lentīšu griešana no objektiem. Vienkārši viņi strādā, brīnišķīgi - viņu mārketings. Ar likumpārkāpumiem, neskatoties ne uz ko.

Ventspils pilsētas domes deputāts Aivis Landmanis norāda: "Ventspils opozīcija vairākkārt aicinājusi Centrālo vēlēšanu komisiju un Saeimas deputātus mainīt kārtību, kā tiek rīkotas pašvaldību vēlēšanas. Tā kā vēlēšanas rīko domes ieceltas personas un urnas visu iepriekšējās balsošanas laiku atrodas pašvaldībām piederošās telpās, esot pārāk daudz iespēju manipulēt ar rezultātiem, uzskata Ventspils opozīcija."

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu